Susitikimas su vaikų rašytoju ir dailininku Pauliumi Juodišiumi

Susitikimas su vaikų rašytoju ir dailininku Pauliumi Juodišiumi

Tiltų bibliotekoje viešėjo labai kūrybingas vaikų rašytojas, dailininkas, edukatorius Paulius Juodišius. Kiek jis parašė knygų, net pats nesuskaičiuoja. Gal 20, gal 30, o pagal užsakymus gal ir visas šimtas būtų.  Kartu su tekstu jis kuria ir knygos iliustracijas. 2006 m. už savo knygą „Amarėlio pyragas“ autorius pelnė Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriaus geriausios metų knygos vaikams apdovanojimą, o knyga „Apelsinus sapnuoti draudžiama“ buvo įvardyta kaip gražiausia 2012 m. knyga. O kiek dar būta susitikimų su mažaisiais ir vyresniais skaitytojais, kurių metu gimsta vis kitos istorijos.

Kurti naujas istorijas rašytojui didelis smagumėlis, todėl ir Tiltų bibliotekoje susitikimas prasidėjo nuo naujos istorijos kūrimo, kurį išbandė visi dalyviai, padėdami rašytojui sugalvoti vardus ir tolimesnę istorijos eigą. Iš pradžių piešimo lentoje nebuvo nieko, po to dailininkas pradėjo piešti susimazgiusį mezginėlį, kuris netrukus pavirto į mergaitę Mazgelytę. Vėliau atsirado šuniukas Lyna, kuris turėjo ilgą liežuvį, pūstą uodegą ir skanų blyną. Paskui išlanksčius laivelį, reikėjo vandens, jį ašaromis išliejo debesėlis ir laivelis pajudėjo. Bet Mazgelytei vis darant mazgelius, mezginėlis užsikabino už didelės, baisios žuvies peleko. Žuvį prisijaukinti padėjo šunelis su gardžiu blynu. Žuviasalę, kurioje gyveno mergaitė, ketino užgrobti vėžliai su vyriausiuoju vadu Uapu. Vėžliai vis dėjo kiaušinius ir jų prisiveisė daugybė. Bet mergaitė Mazgelytė vis mezgė ir mezgė, ir numezgė tinklą, kuriuo sugaudė visus vėžlius ir išplukdė juos į Antarktidą. Gal ten jie sušals, o gal pavirs pingvinais.

Tai tokia istorija gimė Tiltų bibliotekoje. Jos kūrimą lydėjo gitara atliekami muzikiniai intarpai, spontaniškai sukurti žodžiai, kuriuos puikiai, parodydami judesiais, atkartodavo dalyviai. Visi kartu sukūrė ne tik naują kūrinį, bet ir vieni nuo kitų užsikrėtė geromis emocijomis. Rašytojas kalbėjo, kad kurti būryje visada smagiau, nes kiekvienas pateikia naujų, netikėtų minčių, kokių kartais vienas kurdamas ir nesugalvotum. Nors svečias baigė akmens skulptūros studijas, jis pasirinko knygų rašymą, piešimą ir tapybą dėl greitesnio galutinio rezultato. Rašytojas patarė dalyviams, jeigu nežino, nuo ko pradėti piešimą ar rašymą, visada pradėti nuo pirmos linijos ir pirmo žodžio, o paskui istorija pamažu rutuliosis toliau. Naujos knygos vaikams rašymas ir iliustracijų kūrimas jam užima pusę metų ar visus metus, viską gerai apgalvojant, permąstant, kartais kai kurias dalis perkuriant. Kūryba žmogų išlaisvina, padeda būti drąsesniam, nebijoti reikšti savo mintis.

Nuoširdžiai dėkojame svečiui už puikią dalyvių vaizduotės lavinimo, kūrybingumo pamokėlę, gerai praleistą laiką, visiems dalyviams – už aktyvų įsitraukimą į naujos istorijos kūrimą, o Trakų rajono savivaldybei – už šio renginio finansavimą ir galimybę susitikti su įdomiu kūrėju.

 

Elena Žilinskienė,

Trakų viešosios bibliotekos

Tiltų padalinio vyr. bibliotekininkė

Interaktyvus Lentvaris QR
Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija
Interaktyvi biblioteka
ManoTapyba.lt
Atrasti iš naujo
Vilnijos vartai
„Knygų startas“
Kika
Rock and roll bibliotekininkas
Darbo skelbimai
Trakų informacinis centras
epaveldas.lt