Susitikimas su menininke Aldona Vaitkevičiūte

Susitikimas su menininke Aldona Vaitkevičiūte

Balandžio 24 d., vykstant Nacionalinei Lietuvos bibliotekų savaitei, Tiltų bibliotekoje vyko susitikimas su menininke, Lietuvos meno mėgėjų asociacijos „Branduma“ nare, poezijos kūrėja Aldona Vaitkevičiūte. Menininkė augo gražios gamtos apsuptyje, tarp talentingų, muzikalios ir meniškos sielos žmonių Davaisių vienkiemyje, Švenčionių rajone. Vėliau su tėvais persikėlė gyventi į netolimą Svirkų kaimą. Ten baigusi aštuonmetę mokyklą, ji išvyko mokytis į Vilniaus pedagoginę mokyklą, ikimokyklinę pedagogiką studijavo tuometiniame Vilniaus pedagoginiame institute, įgijo socialinių mokslų magistro laipsnį. Įvairiuose Vilniaus darželiuose dirbo auklėtoja, direktoriaus pavaduotoja ugdymui, direktore, mokytoja metodininke, be to, buvo ir pedagogikos ugdymo lektorė, švietimo ekspertė, vedė kvalifikacijos kėlimo seminarus, su visuomeninėmis organizacijomis dirbo kūrybinį darbą įvairiuose projektuose.

Kūrėja nuo mažens buvo linkusi į menus, bet save tapyboje atrado sunkiuoju gyvenimo periodu. Paveikslus tapo ant drobės akriliniais dažais. Paėmusi teptuką į rankas dažnai nežino, koks bus galutinis rezultatas. Jai pačiai atrodo, tartum kažkas iš aukščiau vedžioja jos ranką ir sukuria šviesius, žaismingus, spalvingus vaizdus, o lankytojas pats gali pamatyti tai, ką nori matyti, ko dailininkas, galbūt, net nepamato.

Bibliotekos lankytojams buvo pristatyta dailės darbų paroda „Pražydo, pasklido žiedai po laukus“ apie atbudusią gamtą, pavasarį ir žiedais, žiedeliais nusėtą žemę. Menininkės atsivežti paveikslai nuspalvino visą bibliotekos erdvę, o pačios autorės skaitomi jautrūs, šviesūs, subtilūs poezijos posmai palietė klausytojų širdis. Autorė sukuria ir eilėraštukų vaikams, siekdama mažo žmogaus širdelėje pasėti gėrio ir grožio daigelius. Keletą tokių eilėraštukų išgirdo ir parodos lankytojai. Poetės eilėraščiai buvo publikuoti žurnaluose „Švietimo naujienos“, „Tautinė mokykla“, „Mama ir tėtis“, „Literatūra ir menas“, knygoje „Mūsų Lazdynai“, Elenos Tolvaišienės knygoje „Aukime su saulute“ kūrėja aprašė visas kalendorines metų šventes, paveikslai ir eilės publikuotos Lietuvos menininkų mėgėjų kūrybos almanache „Branduma“.

Šiuo metu menininkė yra kūrybinėse atostogose, įgyvendina savo vaikystės ir jaunystės svajones, tapo paveikslus, gėlių mandalas, kuria eiles. Savo poezijos posmus ji skyrė ir parodos lankytojams:

„Pavasario upių čiurlenimą,

Gegužės kvapniuosius žiedus,

Šeimos besiskleidžiantį pumpurą

Mes nešam į mūsų namus...

Branginame Motiną žemę,

Atrandam Senolių kelius,

Sutinkam čia Rytmetį žavų –

Palydime tai, ko nebus.“

Nuoširdžiai dėkojame menininkei už malonų susitikimą, dailės kūrinių parodą ir skaitytus poezijos posmus, linkėdami dar daug kūrybinių minčių ir svajų išsipildymo.

Parodą bibliotekoje aplankyti ir žiedų įvairove pasigrožėti bus galima iki gegužės pabaigos.

 

Elena Žilinskienė,

Trakų viešosios bibliotekos

Tiltų padalinio vyr. bibliotekininkė

Interaktyvus Lentvaris QR
Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija
Interaktyvi biblioteka
ManoTapyba.lt
Atrasti iš naujo
Vilnijos vartai
„Knygų startas“
Kika
Rock and roll bibliotekininkas
Darbo skelbimai
Trakų informacinis centras
epaveldas.lt