Susitikimas su iliustruotoja, komiksų kūrėja Greta Alice

Susitikimas su iliustruotoja, komiksų kūrėja Greta Alice

Balandžio 23–29 d. tradiciškai visos bibliotekos mini Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę, kurios tema šiais metais yra „Europos šeimoje“. Tema skatina kalbėtis apie bendrą kuriamą vienybę, lygybę ir vertybes. Tad šią savaitę susitikus su žmogumi, kuris 2023 m. aplankė 9 šalis, išleido 10 knygų, puikiai kalba angliškai ir nuolat šypsosi – nedrįstame abejoti, kad visai netikėtai pasijuntame tarsi Europos šeimoje, kurioje gausu savimi pasitikinčių, gerai besijaučiančių, besišypsančių mokinių, drąsių, vertybes diegiančių ir iššūkių nebijančių mokytojų, vieningų bibliotekininkių ir, žinoma, iliustruotojų, tarp kurių sutinkame ir Gretą.

Šioms svarbioms datoms paminėti balandžio 25 d. Trakų viešosios bibliotekos Onuškio ir Aukštadvario padaliniuose lankėsi 2023 m. tapusi populiariausia vaikų literatūros iliustruotoja Lietuvoje Greta Alice. Bibliotekose rasime ne vieną knygą, kurią iliustravo Greta. Nuo trejų metų pradėjusi piešti, savo piešiniais ji papuošdavo knygos, kurią tuo metu skaitydavo, veikėjus. Šiandien ji supranta, kad toks būdas nebuvo pats geriausias pasiėmus knygą iš bibliotekos, bet... niekas nepaneigs, kad iš to išaugo talentas, kuris šiandien dovanoja gardžiausius vaisius. Menininkė garsi Ričardo Gavelio romano „Vilniaus pokeris“ iliustracijomis ir begale kitų iliustruotų populiarių rašytojų knygų.

Susitikimo metu Onuškio Donato Malinausko pagrindinės mokyklos antros ir ketvirtos klasės mokiniai išsiaiškino, kas yra komiksai, kaip jie kuriami ir ar jie privalo būti juokingi, kaip atsiranda patys garsiausi kompiuterinių žaidimų veikėjai ir t. t. Savo akimis įsitikino ir stebėjosi, kaip galima taip greitai ir taip gražiai piešti. Drauge su Greta kūrė piktą, linksmą, liūdną vaikų sugalvotą personažą. Mokiniai savo jėgas išbandė skaitydami bežodžius komiksus, sužinojo, kad jie atsirado dar žmonėms gyvenant urvuose, kur jie išskutinėdavo piešiniais žinutę, kuria informuodavo sugrįžusiuosius ir nurodydavo vietą, kur jų ieškoti, jei prireiktų.

Edukacijos metu mokiniai ne tik įgavo vertingų žinių, kaip pradėti bei vystyti nuoseklią, įdomią istoriją pasitelkiant vizualią kalbą, bet ir mokėsi netikėčiausiems daiktams suteikti žmogiškąsias ypatybes, analizavo savo emocijas, stipriąsias bei silpnesniąsias savybes, bandė į save pažvelgti kaip į herojų, kuris turi ypatingų galių, o gal įvairių baimių, slaptų pomėgių... Ir gavo namų darbų, kur moksleiviai burtų keliu sužinojo skirtingas kūrybines užduotis, t. y. sukurti unikalų veikėją pagal savo vardo pirmąją raidę bei nutikimą, kuris tampa atspirties tašku kuriant komiksą pagal pavardės pirmąją raidę. Čia buvo daug juoko, daug tikrų, nesuvaidintų emocijų, kurios, viliamės, atsispindės darbuose, nes jų su didžiausiu nekantrumu laukia komiksų kūrėja Alice.

Aukštadvaryje linksma mokyklos-darželio „Gandriukas“ trečiokų ir ketvirtokų kompanija ne sykį nustebino dailininkę, pavyzdžiui, pasiūliusi komikso herojumi krabų lazdelę ar kriaušę-vampyrę, deklaravusi savo meilę matematikai. O Greta Alice visus sužavėjo kūrybiškumu, idėjomis, smagiu bendravimu. Kur dar jos mokama ir pademonstruota estų kalba, kuri mūsų miestelyje egzotika! Įdomu buvo atrasti bendrų pomėgių, tarkim, knygų apie Harį Poterį skaitymas. Linksmą šurmulį sukėlė bandymai išreikšti emociją tik veidu, čia paaiškėjo, kad vaizduojant pyktį, labai lengvą jį pakeisti į juoką. Komiksų mėgėjų tarp vaikų daug, tad galime tikėtis, kad po tokių susitikimų atsiras norinčių ne tik juos skaityti, bet ir kurti. Belieka paleisti vaizduotę, pasinaudoti gautais patarimais ir kibti į darbus.

Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė baigiasi, tačiau lieka jos metu sustiprėjusios ar naujai užsimezgusios draugystės, patirti įspūdžiai. Bibliotekos ir toliau kvies visus sužinoti, patirti, išmokti. O svarbiausia – džiaugtis bendryste savo bendruomenėse, šalyje ir Europoje.

 

Trakų viešosios bibliotekos Onuškio padalinio vyr. bibliotekininkė Inga Gackienė ir Aukštadvario padalinio vyr. bibliotekininkė Ramunė Jarmalavičiūtė

Interaktyvus Lentvaris QR
Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija
Interaktyvi biblioteka
ManoTapyba.lt
Atrasti iš naujo
Vilnijos vartai
„Knygų startas“
Kika
Rock and roll bibliotekininkas
Darbo skelbimai
Trakų informacinis centras
epaveldas.lt