Popietė vaikams „Knygų personažai“ Dusmenų bibliotekoje

Popietė vaikams „Knygų personažai“ Dusmenų bibliotekoje

„Niekas kitas taip nesužadina ir neugdo vaiko vaizduotės, kaip knyga. Pamatykime džiaugsmą vaiko akyse, kai jis perskaito pirmąjį žodį ir į rankas pasiima pirmąją knygutę“    (Astrida Lindgren )

 

Gegužės 15 d. Dusmenų bibliotekoje vyko popietė „Knygų personažai“.

Į renginį susirinkę jaunieji bibliotekos lankytojai pirmiausia sužinojo, koks yra ilgas kelias, kol knyga patenka į mūsų rankas. Visi puikiai atsakė, iš ko gaminamas popierius, iš kurio vėliau atsiranda knyga. Prisiminę tą netrumpą gamybos procesą, vaikai žiūrėjo filmuką „Kaip Kakė Makė sužino, kaip leidžiama knyga?“. Po nuotaikingo filmuko mažiesiems teko pasukti galveles. Visi, gavę po lapelį ir rašiklį, turėjo surašyti, kuo daugiau jiems žinomų knygų personažų. Vienas dalyvis parašė net 14 veikėjų. Vėliau besikalbant visiems kartu vardijome jų dar daugiau.

Kita užduotėlė, kurią reikėjo atlikti vaikams, buvo lapelių traukimas. Kiekviename lapelyje buvo trumpas vieno ar kito knygos personažo apibūdinimas, pvz., „gyvena ant stogo ir labai mėgsta uogienę“; „vaikšto su skirtingomis kojinėmis ir nenori eiti į mokyklą“. Vaikams reikėjo atspėti, kas yra minimas. Čia mažieji pasirodė puikiai, liko neįvardyta tik keletas personažų.  

Kad vaikai truputį atsipalaiduotų, jiems buvo parodytas filmas „Knygos gamybos procesas“. Mažieji buvo sužavėti, o bibliotekininkė ragino juos ne tik skaityti, mylėti, bet ir saugoti, gerbti knygas. Juk kokia ilga jos kelionė iki mūsų.

Popietei baigiantis dalyviai sulaukė dar vienos užduotėlės. Jie klausėsi ištraukų iš knygų ir turėjo įvardyti, kokia tai yra knyga. Nepamiršome prisiminti ir tokių knygų bei jų veikėjų, pagal kurias yra sukurti filmai, tokie kaip „Karlsonas ir Mažylis“, „Pepė Ilgakojinė“ ir kt. Vaikai linksmai diskutavo ir prisimindami pasakojo, ką tie personažai veikė, kaip atrodė, kuo jie buvo patrauklūs.

Knygų veikėjų patirtis leidžia vaikams identifikuotis ir išgyventi kartu su jais įvairius jausmus, atrasti daugiau sprendimų įvairiose situacijose, o tai leidžia kūrybiškiau veikti, ieškoti  išeičių ir savo gyvenime.

 

Rima Voverytė,

Trakų viešosios bibliotekos Dusmenų filialo vyr. bibliotekininkė

 

Interaktyvus Lentvaris QR
Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija
Interaktyvi biblioteka
ManoTapyba.lt
Atrasti iš naujo
Vilnijos vartai
„Knygų startas“
Kika
Rock and roll bibliotekininkas
Darbo skelbimai
Trakų informacinis centras
epaveldas.lt