Mus supantys paukščiai

Mus supantys paukščiai

1906 m. balandžio 1 d. buvo pasirašyta Tarptautinė paukščių apsaugos konvencija. Šią dieną visame pasaulyje skatinama supažindinti visuomenę su nykstančiais paukščiais, prisidėti prie jų išsaugojimo pasirūpinant inkilais. Lietuvoje ši šventė neretai švenčiama kovo pabaigoje. Lietuvos ornitologų draugija kasmet paskutinį kovo dešimtadienį organizuoja Paukščių dienas, kurių metu visi norintys ir besidomintys sparnuočių gyvenimu stebi paukščius, susipažįsta su jais.

Šios iniciatyvos vedami prisijungėme ir mes. Visą balandžio mėnesį bibliotekoje buvo eksponuojama literatūros paroda „Paukščiai“, kurios tikslas – ne tik supažindinti vaikus su įvairiais paukščiais, bet ir skatinti juos domėtis knygomis, pamėgti jas skaitytis, rasti drąsos užsukti į biblioteką – kam leidžia galimybės, ateiti patiems, o jei ne, drauge su tėveliais.

Vieną žvarboką balandžio ir pavasariui nebūdingą rytą į biblioteką atskubėjo Onuškio darželio vaikučiai, kur jų laukė Onuškio Donato Malinausko pagrindinės mokyklos pradinių klasių mokytojos. Jos mažiesiems pristatė savo projektą „Naminiai paukščiai“. Niekada tikriausiai nesusimąstome, kokie paukščiai yra naminiai, o kokie laukiniai, nes žmonės savo malonumui laiko labai daug egzotinių, iš kitų šalių atkeliavusių sparnuočių, kurie gyvena laisvėje. Vieni tai daro savo malonumui, kiti dėl teikiamos naudos, t. y. kiaušinių, plunksnų, mėsos. Nieko keisto, kad vaikai, gyvenantys kaime, daugumą paukščių pažįsta ir juos skiria, bet tokie kaip strutis, povas, putpelės ir patarškinė vištelė vaikučius truputėlį klaidino, bet šių paukščių kiaušinėlius mokinukai puikiai atpažįsta. Susitikimo metu darželinukai sužinojo daug įdomių faktų apie naminius paukščius, o edukacijų metu įtvirtino žinias, kurios bus naudingos ateityje įvairiose veiklose.

Ir paskutinė veikla, kuri buvo organizuojama bibliotekoje, tai – paukštelių sukūrimas ir pristatymas. Labai džiaugiamės, kad šiuo metu eksponuojame Onuškio darželio ugdytinių „Paukščių“ parodą bibliotekoje, kuri lankytojus džiugins iki gegužės 3 d.

Visas balandžio mėnesis buvo skirtas šiai gražiai, prasmingai dienai paminėti. Džiaugiamės, kad pavyko suorganizuoti tiek įdomių ir savo turiniu prasmingų renginių, kurie padėjo ne tik susipažinti ar atpažinti mus supančius paukščius, bet ir suvienijo Onuškio miestelyje įsikūrusias ugdymo įstaigas į vieną bendrą tikslą: ugdyti jaunąją kartą, pasitelkiant į pagalbą knygą, kurią visada rasite užsukę į miestelio biblioteką.

Dėkojame visiems prisidėjusiems, atėjusiems, klausiusiems, kūrusiems ir ateityje dalyvausiantiems bibliotekoje organizuojamose veiklose. O kaip buvo žadėta, dovanų keliauja puiki S. Paltanavičiaus knyga „Paukščiai“. Dabar tai jau tikrai mažieji Onuškio darželio ugdytiniai skirs visus paukščius, gyvenančius ne tik Onuškyje – šių metų mažojoje Lietuvos kultūros sostinėje, bet ir Lietuvoje.

 

Inga Gackienė,

Trakų viešosios bibliotekos Onuškio padalinio vyr. bibliotekininkė

Interaktyvus Lentvaris QR
Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija
Interaktyvi biblioteka
ManoTapyba.lt
Atrasti iš naujo
Vilnijos vartai
„Knygų startas“
Kika
Rock and roll bibliotekininkas
Darbo skelbimai
Trakų informacinis centras
epaveldas.lt