Mezgimo magija

Mezgimo magija

Pasitinkant vasarą Lentvario biblioteka ir vėl savo lankytojus pakvietė vėlyvųjų pusryčių. Šį kartą visi mezgė ir bendravo prie arbatos puodelio. Taip buvo paminėta artėjanti Pasaulinio mezgimo viešumoje diena, kuri yra švenčiama antrąjį birželio šeštadienį.

Bibliotekos lankytojai su savo rankų darbo mezginiais, siūlais ir virbalais sugūžėjo į biblioteką, kad patirtų bendrystės jausmą mezgant kartu.  Susitikimo metu taip pat buvo besišnekučiuojama apie mezgimo istoriją, kuriai yra daugiau kaip trys tūkstančiai metų, apie mezgimo ištakas prie Baltijos jūros (pagal liudijančius archeologinius radinius, megztų daiktų fragmentus, žinomus jau gilioje senovėje), medinius, kaulinius ir metalinius virbalus ir kt.

O kas mezgimas rankomis yra šiandienos žmogui? Ar rankų darbas tebeturi vertę? Kaip mezgimas vertinamas Lietuvoje ir užsienyje ? Visi šie klausimai sulaukė diskusijų. Ne kartą teko girdėti, kad pasaulyje rankų darbo gaminiai labai vertinami, ypač kai gali pasidžiaugti savo rankomis numegztu dizainerio kurtų mezginių atitikmeniu. O tai dar yra puikus laisvalaikio praleidimo būdas, buvimas su savimi, meditacija, atsipalaidavimas, išsilaisvinimas ir dar daug kitų potyrių.

Mezgimo menas šiandien vis labiau įgauna modernumo prieskonį. Verslo pasaulyje mes turime startuolių, kurie gebėjo pritaikyti unikalų tradicinį amatą ir į tvarumą orientuotą verslo modelį bei gauti investicijų mezgimo verslui plėtoti pasauliniu mastu. Mes turime dizainerių, kurie kuria mezgimo instrukcijas, aprašymus, kurie nurodo, kaip reikia megzti – aiškiai, paprastai, be jokių sudėtingų trumpinių. Šiandien galime rasti ir kitų įdomių sprendimų, kaip megzti paprasčiau – mezgimo rinkinių dėžutes, kurias įsigiję žmonės gauna viską, ko reikia, kad pasiektų norimų rezultatų – nuo mezgimo siūlų iki virbalų ir nuorodų bei vaizdo pamokų. Dabar yra ir didžiulis siūlų pasirinkimas – atšvaitiniai, drėgmės nepraleidžiantys, nuo ultravioletinių spindulių ir prakaitavimo apsaugantys ir kt.

Mezgimą neurologai jau seniai pripažino savotiška joga, kurios metu aktyvinamos tos pačios smegenų zonos, rankos užimtos, galva  laisva nuo minčių, protas yra stabilioje pusiausvyros būsenoje. Mezgimas tampa tam tikra relaksacija. Taigi, jūs vis dar nemezgate? Gal jau laika imti į rankas virbalus?

 

Daiva Kmitė,

Trakų viešosios bibliotekos Lentvario padalinio vyr. bibliotekininkė

Interaktyvus Lentvaris QR
Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija
Interaktyvi biblioteka
ManoTapyba.lt
Atrasti iš naujo
Vilnijos vartai
„Knygų startas“
Kika
Rock and roll bibliotekininkas
Darbo skelbimai
Trakų informacinis centras
epaveldas.lt