Intriguojanti edukacija Rykantų bibliotekoje

Intriguojanti edukacija Rykantų bibliotekoje

Rykantų biblioteka pakvietė Lentvario pradinės mokyklos trečios klasės mokinius dalyvauti edukacijoje „Meniškosios smegenys“. Juos atlydėjo auklėtoja Aurelija Karlonienė. Vaikai jau ne pirmą kartą lankosi Rykantų bibliotekoje ir dalyvauja bibliotekos veikloje. Jų mokytoja kadaise dirbo Rykantų mokykloje, kuri tuo metu priklausė Lentvario pradinei mokyklai. Pedagogė daug metų atvažiuodavo į darbą, o dabar čia periodiškai atveža mokinius, kuriems patinka tokios kelionės traukiniu, galimybė pasimokyti kitoje aplinkoje.

Edukacijos pavadinimas „Meniškosios smegenys“ yra tikrai intriguojantis. Apie ką gi tą edukacija? Kodėl bibliotekininkė pasirinko būtent ją?

Visų pirma, labai norėjosi suteikti progą prisistatyti ir pristatyti savo veiklas edukatorei Gretai Dilbei, ištikimai bibliotekos skaitytojai, kuri čia lankosi su savo keturiomis dukterimis. Jas augindama moteris ieškojo savęs ir veiklos, kuri būtų artima jai, jos būdui. Veikli moteris atrado save dirbdama su vaikais, vykdydama neformalaus ugdymo veiklas. Viskas prasidėjo nuo vasaros stovyklų vaikams. Dabar ji yra mažos bendrijos „JGR grupė“ savininkė ir edukatorė.

Tai pat norėjosi sudominti mažuosius netradiciniu užsiėmimu, suteikti progą jiems patirti kažką naujo. Edukacija priklauso kultūros paso edukacijoms, o tai reiškia, kad ji verta dėmesio, atvira, prieinama ir įtraukianti.

Greta Dilbė užsiėmimą vedė kartu su kolege Jurgita Vasilavičiūte-Garunkštiene. Edukacija „Meniškosios smegenys“ sukurta pagal neuromokslininkų ir edukatorių programą. Lektorės mokė vaikus atrasti kūrybiškumą mus supančioje kasdienybėje, skatino vaikus ieškoti bei atrasti kūrybinių idėjų, analizuoti meną iš įvairių ugdymo dalykų perspektyvų, išnaudojant savo smegenų supergalias. Jos aiškino vaikams, kaip svarbu yra domėtis, bandyti naujus dalykus, nebijoti klysti, kaupti žinias. Lektorės tai darė pasitelkdamos paprastus metodus – žaidimus, istorijas, palyginimus, vaidybą. Mažiesiems buvo įdomu užsiimti bendra veikla, patiems bandyti perteikti savo mintis meninėmis priemonėmis. Tai skatino ne tik kūrybinį mąstymą, bet ir domėjimąsi kultūros ir meno reiškiniais. Per kūrybines veiklas galėjo lengviau pamatyti, kaip viskas yra susiję, t. y. mokykliniai dalykai ir naujos disciplinos (pvz., neuromokslas).

Mokiniai stengėsi suprasti, kiek sveria banginio ar dramblio smegenys? Mąstė apie tai, ar žmonių smegenų dydis susijęs su jų intelektiniais gebėjimais? Bandė atsakyti į klausimus, parodyti savo smegenų vingrumą. Jie vaizdžiai suprato, kodėl svarbu mokytis, kodėl norint geresnio rezultato reikia kelis kartus kartoti.

Lektorės pabrėžė tai, koks nepaprastas organas yra mūsų smegenys. Kvietė didžiuotis tuo, kad esame žmonės!

 

Barbara Jocienė,

Trakų viešosios bibliotekos Rykantų padalinio vyr. bibliotekininkė

 

Interaktyvus Lentvaris QR
Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija
Interaktyvi biblioteka
ManoTapyba.lt
Atrasti iš naujo
Vilnijos vartai
„Knygų startas“
Kika
Rock and roll bibliotekininkas
Darbo skelbimai
Trakų informacinis centras
epaveldas.lt