Edukacija „Išsirink gražiausią lietuvišką žodį“

Edukacija „Išsirink gražiausią lietuvišką žodį“

Minint Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną Rūdiškių bibliotekoje vyko edukacija „Išsirink gražiausią lietuvišką žodį“, kurioje dalyvavo Rūdiškių gimnazijos 3A kl. mokiniai su auklėtoja Danguole Petkeliene.

Iš pradžių moksleiviai susipažino su lietuvių kalbos atsiradimo istorija, sužinojo, kokios yra mūsų kalbai giminingos kalbos, kaip jos gali migruoti. Susitikimo metu dalyviai sužinojo nemažai istorinių faktų. Pasirodo, paskutiniai valdovai, kurie kalbėjo lietuviškai, buvo Vytautas Didysis ir Jogaila. Nors XVI a. atsirado mūsų raštija, tačiau lietuvių autoriai anuomet liko paraštėse. XVI a. įsteigtas ir universitetas, tačiau jis nebuvo lietuviškas.

Edukacijos metu jaunieji bibliotekos lankytojai atlikti užduotį – jiems reikėjo dabar nevartojamus senovinius žodžius išversti į dabartinę lietuvių kalbą. Taip pat jiems buvo pristatytas nedidelis etnografinis bibliotekos kampelis: senos pageltusios knygelės, šimtmetį skaičiuojanti „uslana“ ir nuotakos kraičio skrynia. Renginio kulminacija – galimybė pasimatuoti medines klumpes.

Susitikimui baigiantis susirinkusieji pasidalijo įspūdžiais apie atrastus žodžius ir jų kilmę, kalbos reikšmę žmogaus gyvenime, įdomiausias perskaitytas knygas ir atskleidė, koks jausmas avėti klumpes.

Pradinukai pasidžiaugė gimtosios kalbos skambumu ir gražumu bei nutarė ne tik kalbėti, bet ir  taisyklingai rašyti.

 

Jolanta Masiulevičienė,

Trakų viešosios bibliotekos Rūdiškių padalinio vyriausioji bibliotekininkė

Interaktyvus Lentvaris QR
Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija
Interaktyvi biblioteka
ManoTapyba.lt
Atrasti iš naujo
Vilnijos vartai
„Knygų startas“
Kika
Rock and roll bibliotekininkas
Darbo skelbimai
Trakų informacinis centras
epaveldas.lt