Didžiausia žvaigždė – Saulė

Didžiausia žvaigždė – Saulė

Saulė yra mūsų Saulės sistemos centrinė žvaigždė. Ji yra apie 1,4 milijonų kilometrų skersmens. Tai reiškia, kad ji yra apie 109 kartus didesnė už Žemę pagal skersmenį. Saulės dydis lemia jos masę ir jėgą, kuri palaiko planetų judėjimą apie ją, tarp jų ir mūsų planetą Žemę. Saulė šviečia ir suteikia šilumą visiems mūsų planetos gyventojams. Saulės paviršiaus temperatūra svyruoja apie 5,500 laipsnių pagal Celsijų. Tai vadinama efektyvia Saulės temperatūra, nes temperatūra jos paviršiuje nėra vienoda, o skiriasi, atsižvelgiant į vietą. Tačiau, kai artėjame prie jos branduolio, temperatūra sparčiai didėja. Saulės branduolio temperatūra gali siekti net iki 15 milijonų laipsnių pagal Celsijų. Tai yra dėl intensyvių branduolinių reakcijų, kurios vyksta jos viduje. Tai lemia jos šviesos ir šilumos šaltinį, kurį jaučiame čia, Žemėje.

Lietuvos kultūros mituose Saulė yra labai svarbus simbolis ir personažas. Ji dažnai yra laikoma gyvybės šaltiniu, vilties simboliu ir teigiama jėga. Ji dažnai asocijuojama su šiluma, šviesa ir gėrybe. Vienas iš geriausiai žinomų Lietuvos mitų, susijusių su Saulės kultūra, yra saulės sukilimas. Šis mitas pasakoja apie dienos ir nakties kovą, kurioje Saulė kovoja su Tamsa arba naktimi, kad atkurtų dienos šviesą. Tai yra gilus simbolinis mitas, kuris atspindi kovą tarp gėrio ir blogio, šviesos ir tamsos. Be to, Saulė dažnai yra vadinama „Saule“ ir jos kultas buvo labai svarbus senovės baltų religijoje. Minimos Saulės šventės buvo svarbus dalykas senovės Lietuvos kultūroje, dažnai jos buvo siejamos su saulės grįžimu, sukūrimu ir kitomis jos simbolikomis.

Gegužės 2 d. su Senųjų Trakų Andžejaus Stelmachovskio mokyklos priešmokyklinukais ir mokytojomis Halina bei Leonarda minėjome  „Saulės dieną“, kuri švenčiama gegužės 3 d. Ši diena skirta atkreipti dėmesį į saulės energijos galimybes. Šventė minima nuo 1994 m. Nors katalikai teigia, kad dangų ir saulę sukūrė Dievas, tačiau knygoje „Saulė – dangaus karalienė“ rašytoja Nijolė Laurinkienė rašo, kad lietuviškoje tautosakoje Saulę sukūrė Kalvis. Ji turėjo moterišką pavidalą, buvo pasipuošusi tviskančiais rūbais, auksinėmis kasomis, žibančia karūna. Drąsūs vaikai nebijodami atsakinėjo, ką žino apie Saulę, bei po diskusijų iš molio kūrė jos veidą ir puošė Saulės suknelę įvairiais raštais. Na, ir po įdomių pokalbių spėjome dar pažaisti su bitutėmis-robotais. Vieni lankė fermą, kiti – parduotuvę.

Po edukacinės veiklos vaikai už stropumą buvo pavaišinti saldumynais, laimingi nukeliavo pietauti. Dėkojame už smagų laiką drauge.

 

Agnieška Uscilienė,

Trakų viešosios bibliotekos Senųjų Trakų padalinio vyr. bibliotekininkė

Interaktyvus Lentvaris QR
Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija
Interaktyvi biblioteka
ManoTapyba.lt
Atrasti iš naujo
Vilnijos vartai
„Knygų startas“
Kika
Rock and roll bibliotekininkas
Darbo skelbimai
Trakų informacinis centras
epaveldas.lt