Žodžio ir vaizdo terapija susitikimuose su Laima Petroniene

Žodžio ir vaizdo terapija susitikimuose su Laima Petroniene

Aukštadvario ir Čižiūnų bibliotekos pakvietė į susitikimus su savo bendruomenėmis psichologę, poetę Laimą Petronienę. Įkūrusi asociaciją „Laimės versmės“, ji veda saviugdos, kvėpavimo terapijos, autorinius poezijos terapijos renginius ir mokymus. Viešnia yra išleidusi 6 poezijos rinkinius suaugusiesiems, knygelę vaikams „Myliu mamą, myliu tėtį“ ir jau parengusi dar vieną knygą mažiesiems.

Šilta, nuoširdi popietė vyko Čižiūnų socialinių paslaugų centre. Autorė skaitė eiles ir pristatė savo poezijos rinkinius: „Tai – kaip sodų žydėjimas“, „Tu – tai viskas“, „Tik prisimink – juk tu esi šviesa“, „Gimei, kad mylėtum“, „Meldžiu, neužmiršk“, „Tau kalbėsiu“ bei poezijos knygelę vaikams „Myliu mamą, myliu tėtį“. Renginio metu šalia poezijos skambėjo tibetietiško dubens ir kalimbos meditaciniai garsai. Poezijos popietė „Sparnai sielai“ išties pasiekė klausytojų sielas, suvirpino širdis ir akys sudrėko nuo ašarų. Dalyviai nuoširdžiai dėkojo poetei už nuostabiai praleistą laiką.

Aukštadvario bibliotekoje vyko edukacinis užsiėmimas su kūrybinėmis užduotimis „Piešiu eilėraštį“. Jau neginčijamas biblioterapijos ir dailės terapijos teigiamas poveikis žmogui. Šios veiklos padeda atsipalaiduoti, gerina emocinę sveikatą, padeda rasti atsakymus. Užsiėmimo metu lektorė L. Petronienė sujungė dvi meno šakas: poeziją ir tapybą. Dalyviai klausėsi jautrių, gerumu alsuojančių eilių, vėliau, skambant meditaciniams instrumentams, liejo akvarelę arba piešė tai, kas tuo metu jiems atėjo į mintis, kokie jausmai užplūdo. Drąsiausieji pasidalijo savo mintimis, tai buvo išties jautru, netgi intymu. Supratome, kad mūsų savijauta, emocinė būsena gali būti išreikšta įvairiomis kūrybos formomis ir čia svarbu ne rezultatas, o procesas. Psichologė skatino skirti laiko sau ir savo mėgstamai veiklai, neužmiršti padrąsinti, pagirti ne tik aplinkinius, bet ir save. Prie popietės dalyvių prisijungė ir Trakų meno mokyklos Aukštadvario dailės skyriaus mokinių grupė su mokytoja Nijole Mečkovskaja. Jaunuoliams taip pat svarbu mokytis pažinti jausmus, juos sau įvardyti ir išreikšti, juolab kad jie gali panaudoti dailės pamokų metu gautas žinias.

Renginių Čižiūnuose ir Aukštadvaryje metu nors trumpam galėjome pabėgti nuo nuolatinės skubos, streso bei pabūti jaukiame ir saugiame psichologės bei menininkės Laimos Petronienės sukurtame pasaulėlyje. Tokių akimirkų mums visiems labai reikia.

Renginius finansavo Trakų rajono savivaldybė.

 

Rasa Savickienė,

Trakų viešosios bibliotekos Čižiūnų padalinio vyr. bibliotekininkė,

Ramunė Jarmalavičiūtė,

Trakų viešosios bibliotekos Aukštadvario padalinio vyr. bibliotekininkė

Interaktyvus Lentvaris QR
Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija
Interaktyvi biblioteka
ManoTapyba.lt
Atrasti iš naujo
Vilnijos vartai
„Knygų startas“
Kika
Rock and roll bibliotekininkas
Darbo skelbimai
Trakų informacinis centras
epaveldas.lt