Vasara Lentvario bibliotekoje – atradimų ir pojūčių laikas

Vasara Lentvario bibliotekoje – atradimų ir pojūčių laikas

Išjausk vasarą – toks kvietimas atspindi Lentvario miesto bibliotekos vasaros veiklų pradžią.

Birželį startavo išvykstamosios edukacijos Trakų miesto šventėje „Trakų vasara 2024“. Pirmąją dieną Švietimo įstaigų mugės dalyviams buvo pristatytos 3D spausdintuvo galimybės, stereotipiniai paveikslėliai, interaktyvus Lentvario miesto žemėlapis. Atėjusieji galėjo stebėti raktų pakabukų spausdinimo procesą, o atspėję stereotipinio paveikslėlio vaizdą buvo apdovanoti raktų pakabukais, atspausdintais 3D spausdintuvu.
Antrąją Trakų miesto šventės dieną, šeštadienį, šventės dalyviai, vaikai ir suaugusieji galėjo išbandyti VR akinius, dalyvauti edukacijoje su termopresu „Vasaros žiedai“, kurios metu jie kūrė vasaros gėlių žiedų aplikacijas iš termoplėvelės ir termopresu jomis dekoravo drobinius maišelius.

Vasara bibliotekoje prasideda su atostogų nuotaika ir, žinoma, mėgstama knyga. Lankytojams ir skaitytojams yra siūloma pajausti skaitymo malonumą ir dalyvauti skaitymo iššūkyje ,,Vasara su knyga 2024“. Susitikus su Lentvario pradinės mokyklos mokiniais, jiems buvo pristatytos šių metų iššūkio užduotys, jie buvo raginami skaityti  pagal temas tinkančias knygas, o biblioteka teikė pagalbą atliekant registraciją. Su mokiniais ir mokytoja buvo aptartos penkios šios vasaros skaitymo iššūkio temos ir buvo siūloma rinktis skaityti pagal jas rekomenduojamas knygas. Mokiniai taip pat buvo užregistruoti bibliotekos kompiuterių naudotojais, jiems darbuotojos parodė, kaip sukurti paskyrą, registruoti perskaitytas knygas skaitymo iššūkiui. Kaip ir kasmet, uolių skaitytojų laukia vertingi prizai.

Vasara bibliotekoje įsisiūbavo prasidėjus vaikų dienos stovyklai  „BŪK besidomintis, unikalus ir kūrybiškas 2024“, vykusiai birželio 10–14 d.  Joje dalyvavo gausus būrys mokinukų. Iš pradžių vyko susipažinimo žaidimai, dalyviai išsakė savo lūkesčius, su jais buvo aptartos stovyklos taisyklės ir dienotvarkė. Apie saugų eismą vasaros metu stovyklautojus supažindino Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Trakų rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnė Jolanta Kaliukevičienė ir policijos bičiulis šuniukas Amsis. Pareigūnė atkreipė vaikų dėmesį į tai, kaip reikėtų saugiai vasaroti, kaip elgtis gatvėje, kaip saugiai vaikščioti keliu, važiuoti dviračiais ir paspirtukais. Po pietų užkandžio jaunieji dalyviai buvo kviečiami registruotis ir aktyviai dalyvauti šių metų skaitymo iššūkyje „Vasara su knyga“. Taip pat tądien įvyko ir pirmoji edukacija su termopresu. Vaikai kūrė spalvotas aplikacijas iš termoplėvelės ir dekoravo medvilninį maišelį. Dienai baigiantis jie smagiai žaidė judriuosius komandos formavimo žaidimus sporto aikštelėje.

Antrą stovyklos „BŪK besidomintis, unikalus ir kūrybiškas 2024“ dieną vaikus aplankė rašytoja Rebeka Una ir pristatė savo knygą „Aš pakeisiu pasaulį“ bei pagal ją vedė edukaciją. Viešnia apdovanojo jaunuosius dalyvius knygomis su savo unikaliu autografu kiekvienam. Diena buvo išties turininga – po pietų stovyklautojai kūrė ir lipdė su keramike Tatjana Golovač, o energiją išliejo žaisdami judrius komandinius žaidimus „Kvadratas“, „Uodegos“, „Trečias bėga“.

Stovykloje buvo nepamiršta ir gimtąjį miestą Lentvarį supanti gamta. Trečią dieną dalyviai su miškininku Raimundu Ereminu keliavo Klevų alėja į Lentvario dvaro parką. Jie sužinojo, kodėl žmogaus ir gamtos sugyvenimo harmoniją primenantys parkai vadinami peizažo šedevrais. Taip pat čia grožėjosi tarpstančia augmenija, mokėsi atpažinti įvairius medžius ir žolynus. Vaikai žaidė linksmus žaidimus, buvo paukščiais, medžiais, turėjo galimybę nors trumpam pasimatuoti eigulio kepurę. Juos juokino ir linksmino savo triukais eigulio kalytė, keliavusi kartu.

Ketvirtoji diena praleista aktyviai sporto klube ,,Ironhood“. Treneriai visus supažindino su sporto klubo erdvėmis, leido išmėginti įvairius treniruoklius, smūgiavimą į bokso kriaušę. Dėkojame klubo treneriams Denisui ir Viktorijai už aktyviai praleistą popietę, paraginimą sportuoti ir aktyviai vasaroti.

Paskutinę stovyklos dieną vaikai aplankė studiją „Spalvų juokas“ Lentvaryje. Juos pasitiko studijos vadovė Alma Burneikienė. Stovyklautojai išgirdo įdomų pasakojimą apie ebru kūrybos kilmę ir istoriją, vadovaujant Almai turėjo galimybę patys išbandyti šią tapybos techniką ir piešti nuostabaus grožio vasaros žiedus.  

Į biblioteką visi grįžo neskubėdami, stabteldami pailsėti ir užkąsti sutvarkytose Lentvario miesto poilsio erdvėse. Vaikai smagiai žaidė, karstėsi, suposi, vaišinosi užkandžiais ir gaiviaisiais gėrimais. Grįžus į biblioteką visų laukė ledai, stovyklos aptarimas, diplomų įteikimas.

Liūdna buvo atsisveikinti su stovyklautojais, bet buvo sutarta aktyviai dalyvauti vasaros skaitymo iššūkyje, skaityti kartu, išjausti vasarą kartu su knygų herojais ir dar šiuo šiltuoju metu laiku susitikti bibliotekoje švęsti Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) ir Tautiškos giesmės dieną bei kurti „Katino Neilo kūrybinėse dirbtuvėse“.

 

Jurgita Makaravičienė,

Trakų viešosios bibliotekos Lentvario filialo vyresnioji bibliotekininkė

 

Interaktyvus Lentvaris QR
Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija
Interaktyvi biblioteka
ManoTapyba.lt
Atrasti iš naujo
Vilnijos vartai
„Knygų startas“
Kika
Rock and roll bibliotekininkas
Darbo skelbimai
Trakų informacinis centras
epaveldas.lt