Trakų Vaikų literatūros skyriui – draugiškiausios bibliotekos nominacija

Trakų Vaikų literatūros skyriui – draugiškiausios bibliotekos nominacija

Gegužės 9–10 d. Skuodo r. savivaldybės Romualdo Granausko viešojoje bibliotekoje vyko Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijos (LSVBA) organizuojama tarptautinė konferencija „BIBLIOTEKOS XXI AMŽIUJE: patirtis ir ateities įžvalgos“, į kurią susirinko Lietuvos viešųjų bibliotekų vadovai ir specialistai. Jos metu buvo ne tik dalijamasi patirtimi bei kalbama apie įstaigoms tenkančius iššūkius, bet ir sulaukta kulminacinės dalies –  LSVBA Metų nominacijų konkurso rezultatų paskelbimo. Viešųjų bibliotekų kategorijoje Trakų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyrius pelnė nominaciją „Biblioteka – vaikų ir jaunimo draugas 2023“ už įdomią ir išskirtinę veiklą su vaikais ir jaunimu, skatinant kūrybiškumą, integraciją ir partnerystę.

 

Antrasis įvertinimas

Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyrius jau antrą kartą tampa geriausiu vaikų ir jaunimo draugu. Pirmą kartą tokiu įvertinimu jis džiaugėsi 2017 m. Tad šiemet gautas apdovanojimas dar kartą patvirtina faktą, kad biblioteka užima ypatingą vietą mažųjų trakiečių ir jų tėvelių širdyse.

XXI a. lankytojas yra aptekęs nuo siūlomų renginių / pramogų gausos, tad jį nustebinti ar sudominti kasdien tampa vis didesniu iššūkiu. Situacija yra dar sudėtingesnė, kai kalbama apie vaikus ir jaunimą, kurie neįsivaizduoja savo gyvenimo be išmaniųjų technologijų. Tad norint atliepti jų poreikius ir siekiant, kad jie būtų nuolatiniai bibliotekos lankytojai, reikia iš tiesų pasukti galvą.

Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyrius yra inovatyvus, kūrybiškas, o jų siūlomos veiklos užtikrina, kad kiekvieną dieną bibliotekoje klega, šurmuliuoja jaunieji lankytojai. Čia nuolatos vyksta daugybė įvairių edukacinių, šviečiamųjų renginių (2023 m. įvyko 127 renginiai), bendradarbiaujant su Trakų r. švietimo įstaigomis: gimnazijomis, vaikų lopšeliais-darželiais, meno mokyklomis. Yra rengiami susitikimai su knygų vaikams kūrėjais, organizuojami naujų leidinių pristatymai, kūrybinės dirbtuvės, netradicinės pamokos ir edukacijos jaunimui, pvz., komiksų kūrimo, dekoravimo ant marškinėlių naudojantis termopresu, piešimo ant šilko ir kt.

Bibliotekos darbuotojos stengiasi atliepti kiekvieno jaunojo skaitytojo poreikius, tad siūlo veiklas skirtingo amžiaus vaikams. Mažylių iki 3 m. kiekvieną mėnesį laukia „Mažylių rytmečiai“, kur jie bendraudami ir žaisdami su bendraamžiais pratinasi prie bibliotekos aplinkos, ugdosi socialinius ir komunikacinius įgūdžius.

Dažni svečiai bibliotekoje – Trakų r. lopšelių-darželių auklėtiniai. Jie džiaugiasi garsinių knygelių skaitymais, kūrybinėmis dirbtuvėmis, bibliotekos darbuotojos supažindina juos su bibliotekos erdvėmis ir čia vykstančiomis veiklomis.

Pernai rudenį startavo socialinis projektas, skirtas ankstyvojo skaitymo skatinimo veikloms su biblioterapijos elementais. Čia Trakų lopšelio-darželio „Ežerėlis“ priešmokyklinės grupės auklėtiniams (6–7 m. vaikams) vyksta reguliarūs (1 kartą per savaitę) garsiniai pasakų skaitymai.

Vyresnių lankytojų taip pat bibliotekoje laukia įdomūs užsiėmimai. „Kūrybiškumo saviraiškos studija“ ir „Inovatyvių technologijų studija“ kviečia 7–12 m. vaikus dalyvauti neformalaus ugdymo veiklose.

Biblioteka prisideda ir prie mokinių kultūrinių įpročių formavimosi, tad čia lankytojams siūlomos ir šešios „Kultūros paso“ edukacijos. Naujausia patvirtinta edukacija – „Viktorina apie NATO ir kūrybinės dirbtuvės termopresu.“

Visuomenėje vis daugiau dėmesio skiriant aplinkosaugai, tvarumo klausimas išlieka kaip niekad aktualus. Vaikų literatūros skyriuje kartą per mėnesį vyksta „Tvarumo šeštadieniai“, kurių metu iš antrinių žaliavų tėveliai su vaikais mokosi kurti naujus darbelius: iš senų laikraščių gamintos lėlytės, iš kompaktinių diskų – vitražai, iš kiaušinių dėklų – jūros gyventojai.

Siekiant skatinti jaunųjų lankytojų kūrybiškumą, bibliotekoje veikia ir Lėlių teatriukas. Išskirtina tai, kad visus personažus ir dekoracijas vaikai pasigamina patys.

Kasmet per moksleivių vasaros atostogas tėvams tenka spręsti atžalų užimtumo problemą, tad Vaikų literatūros skyrius šiemet šeštą kartą organizuos vasaros dienos stovyklą „Būk besidomintis, unikalus ir kūrybiškas“, kurį truks visą savaitę. Stovyklos metu siekiama plėtoti vaikų laisvalaikio veiklos formų įvairovę, skatinti jų kūrybiškumą, emocinį bendravimą, bendradarbiavimą, sudaryti sąlygas vaikų socialiniams bei savarankiškumo įgūdžiams lavinti.

Bibliotekos darbuotojos stengiasi didinti savo veiklų žinomumą tiek Trakuose – vedamos edukacijos miesto šventėse, Kalėdų ir Užgavėnių renginiuose, tiek už rajono ribų – bibliotekininkės dalyvauja kasmetiniame Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus bibliotekos organizuojamame renginyje „Skaitymo festivalis“. Šių metų vasario mėnesį dalyvauta „Knygų mugėje“ su edukacija „Sprogstanti pasaka“. Sulaukta daug dalyvių ir puikių atsiliepimų.

 

Penki apdovanojimai

LSVBA yra savanoriška, savarankiška, pelno nesiekianti organizacija, narystės pagrindu atstovaujanti ir vienijanti Lietuvos Respublikos teritorijoje veikiančias savivaldybių viešąsias bibliotekas, vykdanti Asociacijos narių nustatytus uždavinius ir funkcijas bei siekianti bendrų tikslų įgyvendinimo ir tarpusavio bendradarbiavimo. Ji įkurta 1999 m. Jai šiuo metu priklauso 60 Lietuvos viešųjų bibliotekų, tarp kurių ir Trakų rajono savivaldybės viešoji biblioteka.

Nuo 2014 m. LSVBA rengia konkursą, kurio pagrindinis tikslas – skatinti kūrybingai ir inovatyviai dirbančias viešąsias bibliotekas bei jų padalinius, įvertinant geriausius jų pasiekimus, taip pat informuoti Lietuvos visuomenę apie jų išskirtinę veiklą ir kartu didinti šių įstaigų žinomumą.

Per dešimtmetį gyvuojantį konkursą Trakų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos padaliniai buvo pagerbti net 5 kartus. Prieš tai apdovanojimus pelnė:

  • Lentvario biblioteka – „Bendruomeniškiausia biblioteka 2015“;
  • Vaikų literatūros skyrius – „Biblioteka – vaikų ir jaunimo draugas 2016“;
  • Aukštadvario biblioteka – „Draugiškiausia biblioteka 2018“;
  • Lentvario biblioteka – „Kūrybiškiausia biblioteka 2023“.

Šiais metais vykusiame konkurse Tiltų biblioteka gavo padėką – ji siekė pelnyti „Bendruomeniškiausios bibliotekos“ titulą.

Visada smagu, kai nuoseklus ir kryptingas bibliotekos darbuotojų darbas, derinamas su inovatyviu požiūriu, sulaukia pripažinimo. Tai skatina ir toliau judėti į priekį bei siekti atrasti naujų galimybių.

 

Jolanta Zakarevičiūtė,

Trakų viešosios bibliotekos viešųjų ryšių specialistė

Nuotr. iš Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijos archyvo

 

Interaktyvus Lentvaris QR
Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija
Interaktyvi biblioteka
ManoTapyba.lt
Atrasti iš naujo
Vilnijos vartai
„Knygų startas“
Kika
Rock and roll bibliotekininkas
Darbo skelbimai
Trakų informacinis centras
epaveldas.lt