Trakų rajone plečiamas knygomatų tinklas

Trakų rajone plečiamas knygomatų tinklas

Skaityti dar niekada nebuvo taip patogu ir paprasta! Trakų viešoji biblioteka plečia savo knygomatų tinklą – nuo šiol knygas atsiimti bet kuriuo paros metu galima net trijose rajono vietose.

XXI amžius diktuoja tam tikrą gyvenimo ritmą. Norint neatsilikti nuo milžinišku tempu lekiančio laiko, prisitaikyti prie besikeičiančios aplinkos, tenka į pagalbą pasitelkti šiuolaikines naujoves. Ypač tai ryškiai parodė pasaulį užklupusi COVID-19 pandemija, kai išmaniosios technologijos buvo taikomos įvairiuose sektoriuose. Bibliotekos – ne išimtis. Tuomet ir gimė knygomatų idėja, kuomet buvo ieškota būdų, kaip išsaugoti ryšį su skaitytojais, tačiau tuo pačiu saugiai išduoti jiems knygas. Ši priemonė pateisino lūkesčius. Vis daugiau šalies bibliotekų vartotojų ir pasibaigus pandemijai naudojasi šiais įrenginiais dėl jų siūlomos galimybės skolintis leidinius į namus jiems patogiu metu.

Trakų viešoji biblioteka, atliepdama besikeičiančius visuomenės poreikius, taip pat ieško įvairių alternatyvų, kaip didinti savo paslaugų prieinamumą rajono gyventojams. Taip pernai metų pabaigoje pradėjo veikti pirmasis knygomatas Trakuose, įrengtas šalia bibliotekos (Vytauto g. 69). Čia skaitytojai aktyviai naudojasi galimybe užsakytą leidinį atsiimti 24/7. Be to, skaitytojai jau ne vienerius metus naudojasi knygų grąžinimo dėže, kuri jų patogumui įrengta prie įėjimo į biblioteką.

Nauja paslauga jau gali naudotis ir didžiausio Trakų rajono miesto – Lentvario gyventojai. Čia jų patogumui knygomatas įrengtas Geležinkelio g. 38, prie parduotuvės „Iki“. Ši skaitytojų pamėgta naujovė atkeliavo ir į Rūdiškes. Čia jų knygomatas laukia strategiškai patogioje vietoje, prekybos centro „Norfa“ aikštelėje (Paluknės g. 1). Taip pat šiuose abiejuose knygomatuose skaitytojai gali ne tik jiems patogiu metu pasiimti skaityti leidinius namo, bet ir juos grąžinti – knygomatuose knygų grąžinimo dėžės integruotos į įrenginių vidų. Grąžinant leidinius reikia pakelti knygomato priekyje esantį dangtelį ir taip saugiai įdėti grąžinamą leidinį į tam skirtą vietą.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad verslas palaiko Trakų viešosios bibliotekos iniciatyvas, tapdamas įstaigos rėmėju ir prisidėdamas prie gyventojų skaitymo skatinimo –  prekybos tinklas „Norfa“ netaiko nuomos įkainio už esantį knygomatą Rūdiškėse, o UAB „Baltisches Haus“ leido įrengti knygomatą Lentvaryje už simbolinį 1 EUR mokestį.

Knygomatas – meno kūrinys

Knygomatas nėra tik priemonė, kuri padeda lengviau skolintis įvairius leidinius į namus skaitytojams patogiu laiku. Ji kartu ir pagyvina miesto aplinką. Trakų rajone esantys knygomatai turi juos identifikuojantį ženklą – gulbę, kuri simbolizuoja ežeringą mūsų kraštą. Išskirtinį šių įrenginių dizainą sukūrė menininkas Ugninis Povilas. Vienas garsiausių jo kūrinių, kurį mato ne vienas sostinės gyventojas ar svečias, einantis pro buvusį moterų Bernardinių vienuolyną Užupyje, yra per visą jo sieną nupieštas šventojo Bernardino Sieniečio atvaizdas. Tad džiugu, kad jis sutiko bendradarbiauti su Trakų viešąja biblioteka ir savo talentu džiuginti rajono skaitytojus. 

Kaip naudotis knygomatu?

Knygomatu naudotis yra paprasta. Jo veikimo principas yra panašus į paštomatų. Skaitytojui tereikia užsisakyti norimus leidinius arba įprasta tvarka bibliotekoje, arba internetu www.ibiblioteka.lt. Užsakant leidinius, svarbu nepamiršti pažymėti, kad juos atsiimti pageidaujama knygomate.

Leidinių atvykti atsiimti skaitytojas turi tik sulaukęs SMS žinutės, kurioje bus nurodytas knygomato durelių kodas ir leidinių saugojimo terminas. Juos pasiimti galima 24 val. per parą per nurodytą saugojimo terminą.

 

Kilus klausimų kreiptis:

 

Jolanta Zakarevičiūtė,

Trakų viešosios bibliotekos informacijos specialistė

 

Interaktyvus Lentvaris QR
Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija
Interaktyvi biblioteka
ManoTapyba.lt
Atrasti iš naujo
Vilnijos vartai
„Knygų startas“
Kika
Rock and roll bibliotekininkas
Darbo skelbimai
Trakų informacinis centras
epaveldas.lt