Susitikimas su paauglių skaitymo ambasadoriumi Juozu Ališausku

Susitikimas su paauglių skaitymo ambasadoriumi Juozu Ališausku

„Sakoma: kas mėgsta skaityti, tas niekuomet nesijaučia vienišas“, – skelbia 2024 metų projektas „Metai su knyga 2“. Pernai jis parodė, kiek daug gali nuoširdi knygos rekomendacija ir šiltas pokalbis apie tai, kas perskaityta. Šiemet skaitymo iššūkio ambasadoriais išrinkti:

  • vaikų skaitymo ambasadorius – rašytojas, muzikantas Virgis Šidlauskas;
  • paauglių skaitymo ambasadorius – aktorius, slemeris Juozas Ališauskas;
  • suaugusiųjų skaitymo ambasadorė – prozininkė, istorinių romanų autorė Gina Viliūnė. 

Be skaitymo ambasadorių siūlomų veiklų, šiemet taip pat bus kuriamos tinklalaidės, kuriose dalyvaus įvairių sričių profesionalai.

Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje lankėsi aktorius, dirbantis ir mokytoju, slemo žanrą įvaldęs Juozas Ališauskas. Aktorius šį pavasarį ragino paauglius perskaityti trumpą, bet jaudinančią istoriją – Katherinos Paterson knygą „Tiltas į Terabitiją“. Tai – pasakojimas apie dviejų draugų, Džesės ir Leslės, nuotykius jų sukurtoje fantazijų šalyje, pavadintoje Terabitija. Ši knyga kalba apie draugystę, netektį ir vaizduotės svarbą vaiko gyvenime. Į susitikimą su J. Ališausku atvyko Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Sigita Misevičienė su puikiai susitikimui pasirengusiais 8 kl. mokiniais. Visi aštuntokai buvo perskaitę aktoriaus rekomenduotą knygą, todėl buvo itin aktyvūs diskusijos metu bei dalijosi asmeninėmis įžvalgomis. Skaitymo ambasadorius paklausė mokinių, kuo ši knyga išsiskiria iš kitų leidinių? Daugumos  nuomone, ji yra reikšminga turiniu. Knygos dažnai būna vien tik realios ar tik fantastinės, o būtent „Tiltas į Terabitiją“ sujungia abu šiuos žanrus ir daug kam tai buvo gana netikėtas siužeto vingis. Didžiajai daliai aštuntokų dar nebuvo tekę skaityti knygos vaikams, kuri baigtųsi liūdnai, bet kartu ir kėlė klausimą, ar būtinai knygos vaikams turi turėti laimingą pabaigą? J. Ališauskas su aštuntokais diskutavo apie knygos siužetą, veikėjus, ypatingą dėmesį skiriant Leslės personažui, taip pat kėlė klausimus ir dalijosi savo mintimis. Susitikimui baigiantis moksleiviai uždavė su paties Juozo gyvenimu susijusių klausimų bei aktoriaus paraginti ant lapukų užrašė savo mėgstamiausių knygų rekomendacijas.

Dėkojame paauglių skaitymo ambasadoriui Juozui Ališauskui už įdomų ir smagų pokalbį su puikiai pasiruošusiais aštuntokais. Jau visai netrukus prasidės vasara, kuri ir vaikus, ir suaugusiuosius pakvies prisijungti prie skaitymo iššūkio „Vasara su knyga“, kurio metu reikės perskaityti penkias knygas nurodytomis temomis.

 

Eglė Kondrotaitė,

Trakų viešosios bibliotekos

Vaikų literatūros skyriaus

vyr. bibliotekininkė

Interaktyvus Lentvaris QR
Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija
Interaktyvi biblioteka
ManoTapyba.lt
Atrasti iš naujo
Vilnijos vartai
„Knygų startas“
Kika
Rock and roll bibliotekininkas
Darbo skelbimai
Trakų informacinis centras
epaveldas.lt