Senųjų Trakų šventės atgarsiai

Senųjų Trakų šventės atgarsiai

Senųjų Trakų Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai ir Šv. Benedikto bažnyčia yra reikšmingas Lietuvos istorijos ir architektūros paminklas. Ji pastatyta 1405 m. Vytauto Didžiojo iniciatyva. Tai yra viena seniausių bažnyčių Lietuvoje, o patys Senieji Trakai užima labai svarbią vietą Lietuvos istorijoje, nes čia buvo Vytauto Didžiojo gimtinė ir senoji Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės sostinė. Senųjų Trakų bažnyčia turi gotikos stiliaus bruožų, nors per ilgą savo gyvavimo istoriją buvo rekonstruota kelis kartus ir joje atsispindi įvairių epochų architektūriniai elementai. Dievo šventovė buvo ne kartą rekonstruota ir atnaujinta, ypač po įvairių karų ir gaisrų, kurie ją nuniokojo. Paskutinė didelė jos rekonstrukcija atlikta XX a. viduryje. Per amžius bažnyčia buvo svarbus vietos bendruomenės dvasinis centras ir prisidėjo prie krikščionybės plitimo Lietuvoje. Šiandien ji yra pripažinta kultūros paveldo objektu, kurį saugo valstybė. Ir kiekvienais metais Senųjų Trakų bažnyčioje vyksta Šv. Benedikto ir Škaplierinės atlaidai, o šiemet ši Dievo šventovė mini ypatinga 125-erių metų sukaktį.

Senųjų Trakų biblioteka, prisijungdama prie gražios šventės, vedė edukaciją, kurios dalyviai mokėsi dekoruoti maišelius, taip išreikšdami savo kūrybiškumą. Vieni naudojo taškavimo techniką, kiti tapšnojo jau sukurtus eskizus ir kūrė savo paveikslus. Kiekvieno darbas buvo unikalus, nepakartojamas.

Na, o vakarinės šventės „Burkimės protėvių žemėje“ dalies metu Senųjų Trakų biblioteka parengė edukaciją ir kvietė visus pasidaryti padėkliukus su Senųjų Trakų bažnyčios atvaizdu, o raktų pakabukus – su Senųjų Trakų herbu, kuriame yra pavaizduoti Gediminaičių stulpai. Vaikai juos dekoravo, spalvino. Vėliau dalyviai turėjo atlikti smagesnę užduotį – jiems teko su hidrauline ranka per tam tikrą laiką sudėti puodelius ir taip pakovoti, kad laimėtų dovanėles.

Šiemet šventėje dalyvavo nemažai lankytojų. Dėkojame jiems už kūrybiškumą, šiltus pokalbius, o visiems organizatoriams – už puikią dieną visai Senųjų Trakų bendruomenei.

 

Agnieška Uscilienė,

Trakų viešosios bibliotekos Senųjų Trakų padalinio vyr. bibliotekininkė

Interaktyvus Lentvaris QR
Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija
Interaktyvi biblioteka
ManoTapyba.lt
Atrasti iš naujo
Vilnijos vartai
„Knygų startas“
Kika
Rock and roll bibliotekininkas
Darbo skelbimai
Trakų informacinis centras
epaveldas.lt