Poezijos vakaras su Robertu Šarknicku Trakų viešojoje bibliotekoje

Poezijos vakaras su Robertu Šarknicku Trakų viešojoje bibliotekoje

„Jeigu galėčiau susigrąžinti laiką, ką sau patarčiau? Nieko! Mintys pačios vis primena buvusius kvailus poelgius. Bet jau nesigailiu padarytų klaidų. Turbūt jos buvo būtinos, kad tapčiau tuo, kas esu dabar...“ (Robertas Šarknickas)

Gegužės 15-osios vakarą Trakų viešojoje bibliotekoje svečiavosi mokytojas, politikas, visuomenininkas, rašytojas Robertas Šarknickas, kuris skaitė lietuvių poetų Justino Marcinkevičiaus, Pauliaus Širvio ir savo paties eiles. Su visais susirinkusiais svečias atvirai pasidalijo prisiminimais apie vaikystės ir paauglystės išgyvenimus bei išbandymus. Savo nuoširdumu R. Šarknickas palietė ne vieno atėjusiojo širdį. O kuomet iš svečio lūpų pasigirdo poetų Justino Marcinkevičiaus ir Pauliaus Širvio eilės, ne vieno klausytojo skruostais riedėjo ašaros, o kūnu bėgiojo šiurpuliukai.

Būsimas rašytojas, politikas ir visuomenininkas gimė 1974 m. Kaune. Vaikystę ir paauglystę sovietmečiu praleido Šiaulių vaikų namuose, vėliau Obelių internate, Rokiškio rajone. Su broliais ir seserimis susipažino būdamas dvylikos, su mama – keturiolikos metų. „Turėjau aštuonias mamas, nors jos buvo svetimos, bet mano širdyje jos išliko artimos, nes mokė eiti teisingu keliu, pagarbos keliu. Dabar jos visos iškeliavusios į Dievulio namus“, – atviravo Robertas.

Skaudūs gyvenimo atsiminimai aprašyti 2017 m. išleistoje knygoje „Šarkos sielos šauksmas“, kurią autorius yra padovanojęs ir Trakų rajono bibliotekoms. Tai – autobiografinis pasakojimas apie berniuką, kuris keliauja per internatus ir globėjų namus, patirdamas nepasotinamą artumo ir švelnumo ilgesį. Apie bręstantį paauglį, kuris sau ir kitiems drįsta kelti nepatogius, vertybes formuojančius klausimus. Ir apie jaunuolį, kuris mokosi gyventi, išgyventi, mylėti.

R. Šarknickui labai artimi Lietuvos poetai: Justinas Marcinkevičius ir Paulius Širvys. Justinas Marcinkevičius – meilės Tėvynei dainius, o Paulius Širvys savo eilėse labai gražiai apdainuoja meilę žmogui. Svečias pasidžiaugė, kad turėjo progą dalyvauti ne vienoje Pauliui Širviui ir jo poezijai skirtoje šventėje Širvinėse, kuriose susirenka Pauliaus Širvio poezijos mylėtojai iš visos Lietuvos. Tuomet poeto Pauliaus Širvio tėviškėje Degučių kaime liejasi bardų ir kitų dainuojamosios poezijos atlikėjų dainos, vyksta poezijos skaitymai, liepsnoja laužai. Tradicinis renginys sutraukia poeto kūrybos ir bardų gerbėjus, literatus ir visus, norinčius romantiškai praleisti vakarą.

Tuo tarpu Trakuose jaukus susitikimas su Robertu Šarknicku baigėsi iki sielos gelmių visiems žinomais Pauliaus Širvio eilėraščiais „Aš beržas“, „Prie pasakų miesto“, kuriuos kartu su Robertu Šarknicku deklamavo visi į poezijos vakarą susirinkę Trakų bibliotekos lankytojai.

 

Kristina Serapinienė,

Trakų viešosios bibliotekos

Suaugusių vartotojų skyriaus vedėja

Interaktyvus Lentvaris QR
Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija
Interaktyvi biblioteka
ManoTapyba.lt
Atrasti iš naujo
Vilnijos vartai
„Knygų startas“
Kika
Rock and roll bibliotekininkas
Darbo skelbimai
Trakų informacinis centras
epaveldas.lt