Pieštukų magija

Pieštukų magija

Šiemet Onuškis yra Lietuvos mažoji kultūros sostinė, tad miestelio bibliotekoje jau prasidėjo renginiai, skirti paminėti šiuos ypatingus metus.

Gegužės 30 d. Onuškio Donato Malinausko pagrindinės mokyklos mokiniai vyko į Lietuvos olimpinės kolekcininkų asociacijos (LOKA) viceprezidento Kęstučio Skerio sodybą, esančią Onuškio seniūnijoje. Čia, sodybos kieme ir klojime, moksleiviams buvo pristatyta paroda „Pieštukų magija“.

Gimęs Kupiškyje, K. Skerys 1968 m. baigė Šiaulių IX vidurinę (dabar – Ragainės) mokyklą. 1973 m. tuometiniame Vilniaus inžineriniame statybos institute (VISI, dabar – Vilnius TECH) įgijo inžinieriaus-kelininko kvalifikaciją. Nuo 1973 m. iki 2015 m. dirbo VISI, VTU ir Vilnius TECH kelių katedros asistentu, vyr. dėstytoju, docentu, 2001–2005 m. – Europos komisijos atstovybėje Lietuvoje ISPA transporto projektų vadovu. Dabar jis yra UAB „Statybos projektų ekspertizės centras“ kelių ir gatvių projektų  bendrosios ekspertizės vadovas.

Kęstutis visą gyvenimą buvo susijęs su krepšiniu – žaidė įvairiose komandose (Šiaulių vaikų sporto mokyklos, VISI, „Spartos“, „Elektrografijos“, Vilniaus veteranų). 1988-2001 m. teisėjavo krepšinio aikštelėse, po to buvo krepšinio komisaras: ULEB – nuo 2004 m. ir FIBA – nuo 2005 iki 2021 m.

  1. Skerys dar vaikystėje pradėjo kolekcionuoti degtukų etiketes, vėliau – rinkti pieštukus, krepšinio ženklelius ir tai daro jau kone 60 metų...

Kolekcionierius pasakojo, kad pirmasis pieštukas buvo atvežtas iš 1968 m. Meksiko olimpinių žaidynių. Jį gavo iš krepšinio sporto mokyklos draugo Raimundo Urbono, kuris jį jam ir padovanojo: gali būti, kad jį tėvui atvežė šiaulietis boksininkas Jonas Čepulis, laimėjęs Meksiko olimpinėse žaidynėse sidabro medalį. Nuo tada Kęstutis suprato, kad pieštukai gali būti gražūs, spalvingi, įvairūs... Su pieštuku draugaujantis nuo mokyklos laikų, jo nepaleido ir studijuojant Vilniaus inžineriniame statybos institute. Tuo laiku turėjo vienintelius braižybai skirtus „Konstruktor“ pieštukų komplektus, kuriuos nebuvo lengva padrožti – tai darydavo peiliuku, nes kiekvienai linijai reikėdavo kitokio storio pieštuko grafito galo.

Jo kolekcijoje yra apie 1 500 skirtingų pieštukų, parodoje buvo rodoma tik dalis jų, nes klojime jie visi nesutilpo... Ilgiausias jo kolekcionuojamas pieštukas per 50 cm. Trumpiausias ir ploniausias yra japoniškas: 8,5 cm ilgio ir 3,5 mm storio (įprasto pieštuko apimtis yra 7 mm). Storiausias iš Kęstučio turimų pieštukų yra 2,5 cm.

Pačiam Kęstučiui patys brangiausi, mieliausi pieštukai yra iš olimpinių žaidynių: Meksiko (1968), Maskvos (1980), Atlantos (1996), Sidnėjaus (2000), Atėnų (2004), Pekino (2008), Londono (2012), Rio de Žaneiro (2016) ir Tokijo (2020). Taip pat jam įdomūs pieštukai sportine tematika, kuriuose pavaizduoti Europos ir pasaulio futbolo čempionatų simboliai bei žaidėjai. Kolekcininkas vertina meno muziejų pieštukus, tokius kaip Luvro (Paryžius), Gaudi (Barselona), pieštuką-termometrą, pieštuką-liniuotę, pieštuką su „deimantu“, pieštuką, kvepiančius cinamonu...

Ketvirtadienis Onuškio Donato Malinausko pagrindinės mokyklos mokiniams buvo turiningas naujomis žiniomis Kęstučio sodyboje, kurioje jie ne tik sužinojo daug naujų, įdomių, niekur negirdėtų faktų apie pieštukus, bet ir turėjo išskirtinę galimybę pasirungti krepšinio aikštelėje prie baudų metimo linijos.

Nuoširdžiai dėkojame Kęstučiui už suteiktą galimybę iš arti pasidžiaugti eksponuojama paroda ir tikimės, kad dovanotas Trakų viešosios bibliotekos tušinukas ir puodelis su logotipu „Onuškis –Lietuvos mažoji kultūros sostinė“ Jus įkvėps naujiems darbams ir idėjoms, su kuriomis mielai pasidalysite ir su mumis.

 

Inga Gackienė,

 Trakų viešosios bibliotekos Onuškio padalinio

vyr. bibliotekininkė

Interaktyvus Lentvaris QR
Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija
Interaktyvi biblioteka
ManoTapyba.lt
Atrasti iš naujo
Vilnijos vartai
„Knygų startas“
Kika
Rock and roll bibliotekininkas
Darbo skelbimai
Trakų informacinis centras
epaveldas.lt