Pažinkime iš arčiau: teisėjo profesija ir darbas

Pažinkime iš arčiau: teisėjo profesija ir darbas

Gegužės 28 d. Rūdiškių bibliotekoje lankėsi Vilniaus apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėja, teismo mediatorė, Mykolo Romerio universiteto profesorė daktarė Rūta Petkuvienė ir Vilniaus apygardos teismo kanclerė Agnė Silickienė. Su jomis susitikti į biblioteką sugūžėjo žingeidus Rūdiškių gimnazijos jaunimas su socialine pedagoge Irma Jakaviciene, Rūdiškių bendruomenės senjorės ir kt.

Renginio metu viešnios supažindino susirinkusiuosius su Lietuvos teismų veikla ir jų atliekama misija – ginti žmogaus teises ir vykdyti teisingumą atvirai, atsakingai, profesionaliai ir sąžiningai. Jos taip pat kalbėjo apie tai, kuo įdomus ir patrauklus teisėjo darbas bei kodėl jauniems žmonėms tikslinga pasirinkti darbą teismuose. Anot prof. dr. R. Petkuvienės, autoritetas, paslaugos, žmonės ir komunikacija yra šiandienos teismų veiklos kryptys, įtvirtinančios patikimą, išmintingą, efektyvų ir autoritetingą teismą, ginantį žmogaus teises ir vykdantį teisingumą Lietuvoje.

A. Silickienė, pritardama šiai pozicijai, pažymi, kad teismas, žmonių vertinimu, neretai tapatinamas su galios struktūromis ir valdžios institucijomis, nors iš tiesų jis yra skirtas apsaugoti žmogų, padėti jam apginti savo teises. Būtent todėl, anot renginio viešnių, jaunuoliams, besidomintiems darbu teisme, reikėtų žinoti, kad šiai profesijai vien teisinių žinių nepakanka: teisėjui keliamas reikalavimas būti aukštų vertybių žmogumi. Teisėjais tampa ne tik atsidavę darbui idealistai, turintys stiprų komandos jausmą ir kūrybiškumą, bet ir kartu gebantys dirbti nepriklausomai bei atsakyti už savo darbo rezultatus.

Lietuvos teismai pagal Lietuvos Respublikos Konstituciją yra vienintelė institucija šalyje, vykdanti teisingumą. Teismai ir jų teisėjai yra nepriklausomi ir vadovaujasi įstatymu.

Taip pat susitikimo metu renginio dalyviai dalyvavo viktorinoje, kurioje teisingai atsakiusieji į klausimus gavo prizus su teismų simbolika.

Nuoširdžiai dėkojame viešnioms ir visiems dalyviams.

 

Laima Franckevičienė,

Trakų viešosios bibliotekos Rūdiškių padalinio vedėja

 

Interaktyvus Lentvaris QR
Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija
Interaktyvi biblioteka
ManoTapyba.lt
Atrasti iš naujo
Vilnijos vartai
„Knygų startas“
Kika
Rock and roll bibliotekininkas
Darbo skelbimai
Trakų informacinis centras
epaveldas.lt