Nuotaikinga pažintis su vaikų rašytoja Igne Zarambaite

Nuotaikinga pažintis su vaikų rašytoja Igne Zarambaite

Tarptautinė šeimos diena yra šventė, skirta paminėti ir pagerbti šią pagrindinę socialinę instituciją visuomenėje. Šį diena skirta skatinti šeimos narių tarpusavio bendravimą, stiprinti jos ryšius bei atkreipti dėmesį į vertybes. Šeimos diena švenčiama įvairiose šalyse, nors data ir tradicijos gali skirtis.

Šeimą jungia ne tik giminystės ryšiai, bet ir pomėgiai, laisvalaikis ir t. t. Gegužės 21 d. Senųjų Trakų, Paluknio ir Šventininkų bibliotekose lankėsi rašytoja Ignė Zarambaitė – ji bendravo su šių bendruomenių vaikais, taip pat Senųjų Trakų Andžejaus Stelmachovskio pagrindinės mokyklos 2–4 kl., Paluknio L. Komolovskio ir „Medeinos“ gimnazijų 3–4 kl. moksleiviais. Šios jaunos, pozityvios, talentingos bei itin populiarios rašytojos knygos jau ne kartą pripažintos geriausiomis „Metų knygos rinkimuose“ vaikų ir paauglių knygų kategorijose.

Ignės Zarambaitės literatūrinė karjera prasidėjo 2015 m., kai buvo išleista jos pirmoji knyga „Emilio laiškas“. Kūrinys sulaukė didelio pripažinimo ir pelnė vaikų simpatijas dėl jautraus ir šilto pasakojimo stiliaus. Vėliau rašytoja išleido dar keletą knygų, kurios taip pat buvo gerai įvertintos tiek vaikų, tiek literatūros kritikų. „Metų knygos rinkimuose 2020“, paauglių knygų kategorijoje, jos romanas „Juodavandeniai“ buvo pripažinta geriausia knyga. 2021 m. už geriausią 2019 m. knygą vaikams „Stebuklingi senelio batai“ ir knygą „Juodavandeniai“ Ignei įteikta Vaikų literatūros premija. Jos knygos išverstos į latvių, estų, ukrainiečių, slovėnų kalbas.

Susitikusi su jaunaisiais Trakų rajono skaitytojais viešnia pirmiausia jiems pristatė savo kūrybos kelią ir išleistas knygas. Parašyta jų ne viena, dauguma skirta vaikams. Rašytoja papasakojo vaikams ir apie savo du katinus Kapučiną ir Tiramisų, atskleidė, kaip kilo mintis juos taip pavadinti. Taip pat ji pristatė savo mėgstamas veiklas. Nors Ignė pati neiliustravo nei vienos savo knygos, bet ji labai mėgsta pieši, kurti, lipdyti, žaisti futbolą. Rašytoją galima pavadinti visų galų meistre, nes ji ne tik rašo knygas, bet ir turi savo įrankių, su kuriais prireikus sumeistrauja reikiamus baldus, lentyną.

Viešnia taip pat vaikams pristatė ir vieną iš naujausių savo knygų „Debesėlis“, kuri paremta tikra istorija. Joje pasakojama apie balandžio ir žmogaus draugystę. Autorė atskleidė knygos atsiradimo istoriją, papasakojo apie balandį, pasirodžiusį jos balkone, kuris ir paskatino bei įkvėpė ją sukurti šią istoriją. Vaikai taip pat sužinojo ir apie kitus personažus. Susitikimų su rašytoja metu mokiniai irgi turėjo galimybę užduoti jai įvairių klausimų. Jaunieji klausytojai teiravosi,  kokios yra jos mėgstamos knygos, kaip ji sukuria personažus ir t. t.  Kiekvienas jos atsakymas buvo ne tik informatyvus, bet ir įkvepiantis.

 Po knygos „Debesėlis“ pristatymo Ignė Zarambaitė pakvietė vaikus į kūrybines dirbtuves, kurių metu visi pasigamino po nuostabų atviruką, kurį puošė iškirptu balandžiu ir debesėliais.

Iš šių susitikimų su rašytoja iškeliavo laimingų vaikų būrys. Jie su savimi pasiėmė gražius atvirukus, džiaugėsi nauja pažintimi ir draugyste. Pati viešnia neslėpė džiaugsmo sužinojusi, kad vaikai mėgsta ir skaito jos knygas. Dėkojame Ignei Zarambaitei už smagią pažintį, atvirumą, kūrybingą laiką drauge.

 

Agnieška Uscilienė

 ir Danutė Nekulsian,

Senųjų Trakų ir Paluknio bibliotekų

vyr. bibliotekininkės

Interaktyvus Lentvaris QR
Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija
Interaktyvi biblioteka
ManoTapyba.lt
Atrasti iš naujo
Vilnijos vartai
„Knygų startas“
Kika
Rock and roll bibliotekininkas
Darbo skelbimai
Trakų informacinis centras
epaveldas.lt