Naujos patirtys ir iššūkiai dienos stovykloje

Naujos patirtys ir iššūkiai dienos stovykloje

Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje liepos 8–12 d. vyko kasmetinė dieninė stovykla „BŪK besidomintis, unikalus ir kūrybiškas 2024“. Vaikai nuo 7 iki 12 m. buvo kviečiami ne tik smagiai praleisti vasaros dienas, bet ir susirasti naujų draugų, sužinoti, patirti bei praplėsti akiratį. Stovyklautojai dalyvavo edukacinėse programose, kūrybinėse dirbtuvėse, susipažino su moksliniais eksperimentais.

Stovyklos veiklos buvo pritaikytos vaikų amžiui ir parinktos taip, kad kiekviena diena būtų kupina naujų įspūdžių, iššūkių ir patirčių. Tai padėjo lavinti daugybę įgūdžių: nuo kūrybiškumo ir kritinio mąstymo iki bendravimo, bendradarbiavimo ir komandinio darbo. Edukacinė programa apie mūsų krašto istoriją Trakų Pusiasalio pilyje ir edukacija apie kosmosą ne tik praplėtė vaikų žinias, bet ir skatino juos domėtis mūsų praeitimi bei mus supančia visata. Jaunieji dalyviai išmoko nebijoti klausti ir ieškoti atsakymų.

Kūrybinės dirbtuvės leido jiems išlaisvinti savo kūrybiškumą ir pasitelkti vaizduotę. Vaikai gamino birbynes ir kūrė asmeninius žvaigždynus. Su rašytoja Indre Zalieckiene fantazavo apie neįprastose vietose sutiktus laukinius gyvūnus, o su dailininku ir vaikų knygų „Skruzdėliukas Nežiniukas“ iliustratoriumi Gintaru Jociumi piešė šaržus. Tokios veiklos padeda suprasti, kad kūryba gali būti įvairi ir kad kiekvienas gali rasti unikalų būdą save išreikšti. Tai skatina ir pasitikėjimą savimi – vaikai iš karto gali pamatyti savo darbo rezultatus ir jais pasidžiaugti.

Moksliniai eksperimentai su „MiniBioklasės“ edukatorėmis ir mokslininke Urte Starkevič leido vaikams praktiškai išbandyti darbą laboratorijoje. Stovyklautojai sužinojo, kaip CO2 dujomis užpildyti balioną, išskirti braškės DNR ir net užsiauginti ant pirštukų besislepiančias bakterijas. Šie užsiėmimai ne tik papildė jų žinias, bet ir skatino toliau domėtis mokslu, o gal net pagelbės renkantis profesiją.

Stovyklos metu vaikai turėjo galimybę sudalyvauti ir Pirmosios pagalbos mokymuose. Tai suteikė jiems praktinių įgūdžių, padėjo ugdytis atsakingumo jausmą, o įgytos žinios ateityje padės būti pasiruošusiems netikėtoms situacijoms, suteikiant pagalbą tiems, kam jos reikia.

Siekiant skatinti fizinį aktyvumą, drauge su pašėlusiu Patrick the Crazyfrench stovyklautojai išbandė Zumba kids treniruotę. Šokiai ir aktyvūs žaidimai buvo puiki proga išlieti energiją ir linksmai praleisti laiką.

Dienos stovykla „BŪK besidomintis, unikalus ir kūrybiškas 2024“ buvo užbaigta diplomų ir dovanų įteikimu.

Tikime, kad tai buvo savaitė, kupina džiaugsmingų patirčių, naujų draugų ir atradimų, kurią vaikai prisimins dar ilgai.

 

Kristina Baužienė,

Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vyresn. bibliotekininkė

Interaktyvus Lentvaris QR
Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija
Interaktyvi biblioteka
ManoTapyba.lt
Atrasti iš naujo
Vilnijos vartai
„Knygų startas“
Kika
Rock and roll bibliotekininkas
Darbo skelbimai
Trakų informacinis centras
epaveldas.lt