NATO misijų dalyvis Valerijus Šerelis – Lentvario miesto bibliotekoje

NATO misijų dalyvis Valerijus Šerelis – Lentvario miesto bibliotekoje

Gegužės  8 d. Lentvario miesto bibliotekoje įvyko susitikimas su bardu, poetu, atsargos pulkininku leitenantu Valerijumi Šereliu. Į jį atvyko Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazijos 2b gimnazistai su pilietiškumo pagrindų mokytoja Birutė Vyližinska. Susirinkusiesiems jis trumpai pristatė NATO įkūrimo istoriją.

Valerijus Šerelis 1991 m. Lietuvos žemės ūkio akademijoje, kur tada studijavo, surinko savanorių būrį ir tapo pirmuoju jo vadu. „Buvau nepatogus sovietiniai valdžiai, maištavau, buvau menininkas. Tie, kurie maištauja prieš vienus, tai kuriant naujai sistema savaip irgi maištauja. Taip maištavimas atvedė į savanorystę, o po to į 2002–2003 m. sandūroje pirmąjį Specialiųjų operacijų pajėgų eskadroną „Erelis 02“, – taip susitikimo metu pasakojo Valerijus. Iš šio jo gyvenimo periodo jam liko daug prisiminimų. Jais svečias ir pasidalijo su renginio dalyviais. Jis atskleidė, kokia turi būti apranga dykumos sąlygomis, kokia amunicija, paaiškino, kad išskrendant už teritorijos reikia turėti šovinių, vandens ir kt. keturioms dienoms. Tarp jo prisiminimų skambėjo dainos, sukurtos tuo laikotarpiu. Taip pat jis prisiminė ir daug istorijų,  linksmų ir nelinksmų iš jo ilgos tarnybos kariuomenėje.

Valerijus yra išleidęs tris knygas: „Mūzoms ir jų kareiviams“, „Tango“ (pjesė „Tango“ buvo pastatyta ir pristatyta tarptautinio aukštųjų mokyklų teatrų festivalio metu 2015 m.) ir „5.56x100 šovusių į galvą arba auliniais batais pramintų minčių“ bei tris kompaktines plokšteles su gr. „Delčia“: „20 metų kūrybinės neveiklos“, „DarNeSuvartos“, „Delčia gyvai“ ir asmeninį CD „Skylutė šalme“.

2005 m. Valerijus Šerelis buvo pirmasis atstovas iš Lietuvos NATO mokymo misijoje Irake, 2020 m. – Lietuvos kariuomenės Mokymo ir doktrinų valdybos Karybos instituto direktorius (tą institutą pats ir sukūrė). Jis rašo mokslinius ir mokslo populiarinimo straipsnius, skaito pranešimus konferencijose ir viešas paskaitas karo teorijos, karinės lyderystės, hibridinio, nesimetrinio, informacinio kariavimo, pilietinio pasipriešinimo ir atsparumo temomis, veda kritinio mąstymo ir kt. seminarus. Prie majoro Valerijaus Šerelio pavardės ne kartą reikia pridurti žodį „pirmasis“.  

Renginį, skirtą Lietuvos narystės NATO 20-mečiui, finansavo Trakų rajono savivaldybė.

 

Dalia Bagdžiuvienė,

 Trakų viešosios bibliotekos Lentvario padalinio vedėja

Interaktyvus Lentvaris QR
Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija
Interaktyvi biblioteka
ManoTapyba.lt
Atrasti iš naujo
Vilnijos vartai
„Knygų startas“
Kika
Rock and roll bibliotekininkas
Darbo skelbimai
Trakų informacinis centras
epaveldas.lt