Mėlynųjų šviesos paveikslų kūrimas

Mėlynųjų šviesos paveikslų kūrimas

Liepos 5 d. Tiltų bibliotekoje vyko cianotipijos kūrybinės dirbtuvės „Mėlynieji šviesos paveikslai“. Užsiėmimą vedė Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos edukatorė Irina Jarec, kuri, baigusi kūrybinės industrijos studijas, pati domisi senąja fotografija, fiziniais ir fizikiniais procesais.

Dalyviai buvo supažindinti su senoviniu fotografavimo būdu, kuriam nereikia fotoaparato ir kuris žinomas beveik 200 m. Jį išrado anglų astronomas Džonas Heršelis 1842 m., o botanikė Ana Atkins, panaudojusi šį išradimą, išleido pirmąją fotografiškai iliustruotą knygą apie dumblius. Nors šis spausdinimo būdas gyvuoja jau daug metų, bet žinomas nedaugeliui. Menininkai, fotografai cianotipijos atspaudus naudoja kūryboje, taip pat eksperimentuodami, dekoruodami. Renginio dalyviai bibliotekoje kūrė atvirukus. Ant popieriaus, užtepto amonio geležies citrato ir raudonosios kraujo druskos mišiniu – šviesai jautrių cheminių medžiagų tirpalu, panaudodami džiovintus augalus ir negatyvą, dėliojo įvairias kompozicijas. Diena pasitaikė apniukusi, todėl kūrėjai savo darbelius išnešė į lauką, kad paveikslėliai gautų daugiau šviesos. Veikiant ultravioletiniams spinduliams, rezultato ilgai laukti nereikėjo. Sukurtų kompozicijų chemines medžiagas nuplovus vandeniu, pasimatė gauti rezultatai. Paveikslėliams pradėjus džiūti, jie pavirto į ryškiai mėlynos spalvos vaizdus. Dalyviams buvo įdomu stebėti greitai besikeičiantį procesą, džiugino netikėti atspaudai, pačių sukurti mėlynieji atvirukai.

Nuoširdžiai dėkojame edukatorei Irinai už mokymus, įtraukiantį, įdomų kūrybinį užsiėmimą, visiems  dalyviams – už  kūrybiškumą, norą išbandyti, atrasti, sužinoti.

 

Elena Žilinskienė,

Trakų viešosios bibliotekos

Tiltų padalinio vyr. bibliotekininkė

Interaktyvus Lentvaris QR
Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija
Interaktyvi biblioteka
ManoTapyba.lt
Atrasti iš naujo
Vilnijos vartai
„Knygų startas“
Kika
Rock and roll bibliotekininkas
Darbo skelbimai
Trakų informacinis centras
epaveldas.lt