Medijų ir informacinio raštingumo (MIRKT) mokymai Trakų viešojoje bibliotekoje

Medijų ir informacinio raštingumo (MIRKT) mokymai Trakų viešojoje bibliotekoje

Trakų viešoji biblioteka, bendradarbiaudama su Trakų rajono policijos komisariatu, jungėsi prie Lietuvos viešųjų bibliotekų, kviesdama gyventojus savarankiškai naudotis Medijų ir informacinio raštingumo programa (MIRKT) bei dalyvauti bibliotekoje vykstančiuose medijų ir informacinio raštingumo mokymuose.

Apie „Nusikaltimus elektroninėje erdvėje“ susirinkusiems bibliotekos lankytojams pasakojo Vilniaus apsk. VPK Trakų r. PK Veiklos skyriaus vyriausioji tyrėja (Bendruomenės pareigūnė) Vlada Černienė. Susitikimo metu sužinojome, kokie nusikaltimai elektroninėje erdvėje yra labiausiai paplitę. Išgirdome apie įvairaus pobūdžio sukčiavimus internete, apie apgaulingus elektroninius laiškus „iš banko“. Taip pat sužinojome, kas yra „romantinis sukčiavimas“. Pareigūnė Vlada labai informatyviai ir išsamiai papasakojo apie apgaulingus skambučius ir kaip „neužkibti ant sukčių kabliuko“.

Medijų ir informacinio raštingumo (MIRKT) mokymuose Trakų viešojoje bibliotekoje lankėsi ir paskaitą skaitė kibernetinio saugumo ekspertas Marius Pareščius, kuris Trakų Vytauto Didžiojo gimnazistams pasakojo apie grėsmes, tykančias internete. Atkreipė dėmesį, kad visada savęs turime paklausti: „Iš kur ta ar kita informacija ateina? Koks yra šios informacijos šaltinis? Ar tai – legalus ir patikimas šaltinis?“ Taip pat patarė, kaip saugiai naršyti internete. O tai ypač aktualu jaunimui, kuris neįsivaizduoja savo dienos be kompiuterio ar išmaniojo telefono. Svečias pabrėžė, kad šių laikų žmogui kritinis mąstymas yra būtinas. Visuomet reikia „įjungti“ savo kritinį mąstymą ir nebijoti klausti, jei dėl kažko kyla abejonių.

Marius Pareščius teigė, kad norėdami atpažinti mitus ir apsisaugoti nuo melagienų, visada turime laikytis informacinės higienos taisyklių: kritiškai mąstyti, įvertinti informacijos šaltinius, tikrinti turinį, nepasiduoti pagundai vadovautis tais šaltiniais, kurie teigia turintys atsakymus į visus klausimus.

Trakų viešosios bibliotekos Skaitytojų klubo nariai taipogi aktyviai įsijungė ir gilino žinias medijų bei informacinio raštingumo srityje. Klubo susitikimo metu dalyviai susipažino su žaidimu „Populistas“, kurį žaidžiant mokėsi atpažinti logines klaidas, saugiau komunikuoti internetinėje erdvėje, kritiškai vertinti įvairius viešus pasisakymus. Šis žaidimas skatina ne tik kiekvienam kritiškai vertinti gaunamą informaciją, bet ir ieškoti jos argumentuoto patvirtinimo arba paneigimo. Taip pat ugdo atsakomybę turėti savo argumentus ir nuomonę bei prisiimti už ją atsakomybę. Žaidimas sudomino Trakų viešosios bibliotekos Skaitytojų klubo dalyvius ir sukėlė nemažai diskusijų. Skaitytojų klubo nariai susitikimų metu žadėjo dar ne kartą šį žaidimą sužaisti.

Šį pusmetį Trakų viešojoje bibliotekoje svečiavosi ir Medijų bei informacinio raštingumo (MIRKT) mokymus vedė ryšių su visuomene specialistas, tinklaraštininkas Liutauras Ulevičius. Jis skaitė paskaitą „Dezinformacija ir jos prevencija internete“. Svečias pasakojo, kaip svarbu šiandieniame komunikacijos sraute atskirti melagingas naujienas nuo faktų.

Paskaitos metu Trakų Vytauto Didžiojo gimnazistai mokėsi kritiškai vertinti žiniasklaidos, socialinių tinklų turinį, pasirinkti patikimus informacijos šaltinius, saugiai naršyti internete, stengėsi įgyti kitų naudingų įgūdžių bei įsidėmėti patarimus. Susirinkusieji sužinojo, kad propaganda kursto išankstines nuostatas, vienodą mąstymą ir nutildo kitaminčius, nors viešasis jos veidas – visai kitoks. Pliuralistinėse visuomenėse propagandos kurstytojai savo veiksmus grindžia žodžio laisve ir pasirodo kaip tikrieji tautos gynėjai, nors realybėje gali būti visai kitaip. Pasirodo, kuo labiau viešoji nuomonė yra kreipiama viena kryptimi, tuo gyvybingesni mitai pasitelkiami propagandos tikslais.

Joonas Pörsti knygoje ,,Propagandos kerai“ rašoma: „Gana ilgai kartojant tą patį, propagandos auka pamažu praranda gebėjimą skirti savo patirtį nuo to, ką jai mėginama įteigti – kitaip tariant, ji ima tikėti mitais“.

Trakų viešoji biblioteka, bendradarbiaudama su festivaliu „Nepatogus kinas“ ir dalyvaudama bendrakūrystės projekte NK-DOKU, pakvietė Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos 8b ir 8c klasių mokinius, lydimus direktoriaus pavaduotojos ugdymui Ritos Sadovskienės ir anglų kalbos mokytojos Dalios Valikonienės, į dokumentinio filmo „Tiktok, Boom“ (rež. Shalini Kantayya) peržiūrą. Kino seansas skirtas akcijai „Saugesnio interneto savaitė 2024“ bei Medijų ir informacinio raštingumo mokymams.

Filme kalbama apie „TikTok“ – vieną populiariausių šių dienų socialinių platformų tarp jaunimo. Dokumentinio kino juosta nagrinėja algoritminę, sociopolitinę, ekonominę ir kultūrinę programėlės įtaką bei poveikį jaunam žmogui. Aptariamos tokios temos, kaip: skaitmeninės teisės ir atsakomybė, netikros naujienos (angl. fake news), neapykantos nusikaltimai. Pristatomi programėlės privalumai ir trūkumai. Filmas kviečia susimąstyti, įvertinti socialinių tinklų poveikį ir ugdyti kritinį mąstymą. Aštuntokai išgirdo daug naujos informacijos apie socialinius tinklus, įgijo žinių apie saugumą internete.

Intelektinis žaidimas „Auksinis protas“ taip pat sėkmingai įsiliejo į Medijų ir informacinio raštingumo mokymus bibliotekoje. XXI „Auksinio proto“ sezonas nuo sausio 9 dienos iki balandžio 30-osios kiekvieną antradienį Trakų viešojoje bibliotekoje dalyviams dovanojo kelionę po žinių ir informacijos pasaulį. Protmūšyje dalyvavo komandos veteranės: „Išmanieji protai“, „TIM 2 TEAM“, „Be vilčių“ ir „Zenono paradoksas“. Septyniolika savaičių dalyviai kartu smagiai varžėsi ir siekė pergalės. Auksą ir pirmą vietą iškovojo išmintingieji „Išmanieji protai“ (1 100 taškų). Viso žaidimo metu demonstravę puikias žinias, sidabrą pelnė „TIM 2 TEAM“ (966 taškai). Bronza pasidabino puikieji „Be vilčių“ (597 taškai). Ketvirtą vietą užėmė pakilios nuotaikos nestokojanti komanda „Zenono paradoksas“ (578 taškai). Visos komandos buvo apdovanotos organizatorių įsteigtais prizais.

„Skaitmeninės savaitės“ (angl. ALL DIGITAL WEEKS) – visoje Europoje organizuojama kasmetinė skaitmeninės įtraukties ir skaitmeninių įgūdžių ugdymo akcija, kuri siekia paskatinti Europos Sąjungos šalių piliečius nuolat tobulinti savo skaitmeninius įgūdžius, atrasti technologijas, jų kuriamą naudą, pasinaudoti skaitmeninėmis galimybėmis savo kasdienėje bei profesinėje veikloje. Akcijos metu gegužės 13–31 d. Trakų viešosios bibliotekos lankytojai buvo kviečiami stebėti tiesiogines transliacijas internetu bei susipažinti su prenumeruojamomis elektroninėmis duomenų bazėmis.

Pirmoji savaitė buvo skirta kibernetiniam saugumui. Gegužės 16 d. vyko transliacija internetu „Skaitmeninis imunitetas: kaip sustiprinti PIN kodų apsaugą ir atsparumą sukčiams“. Transliacijos metu e. atpažinties ekspertas ir „SK ID Solutions“ verslo vadovas Lietuvoje Viktoras Kamarevcevas pasakojo, kokia yra PIN kodų paskirtis, kuo PIN1 skiriasi nuo PIN2 ir kodėl jais negalima dalytis net su pačiais artimiausiais žmonėmis. Be to, jis apžvelgė populiariausius sukčiavimo būdus ir patarė, kaip išlikti budriems.

Antrosios savaitės tema „Skaitmeniniai įgūdžiai – nuo pradedančiųjų iki pažengusiųjų“. Gegužės 21 d. vyko transliacija internetu „Nebūk be ryšio“. Transliacijos metu gyventojams įvairiais klausimais patarė Ryšių reguliavimo tarnybos Elektroninių ryšių reguliavimo grupės vyriausiasis patarėjas dr. Virgilijus Stundžia. Taip pat tądien bibliotekoje įvyko prenumeruojamų duomenų bazių pristatymas. Lankytojams buvo pristatytos bibliotekoje prenumeruojamos elektroninės duomenų bazės: Delfi+, EBSCO Publishing, Infolex, papasakota, kokią informaciją jose galima rasti, kaip prisijungti ir naudotis.

Trečioji savaitė kvietė kalbėti apie saugesnį internetą ir dirbtinį intelektą švietime. Gegužės 28 d. vyko transliacija internetu „Vaikų patyčios internete: ką svarbu žinoti suaugusiems“. Transliacijos metu „Vaikų linijos“ kampanijos „Be patyčių“ koordinatorė Eglė Tamulionytė kalbėjo, kaip vaikai bendrauja internete, su kuo susiduria ir kokia mūsų pagalba jiems galėtų praversti.

Itin svarbu šviesti moksleivius ir apskritai visuomenę medijų ir informacinio raštingumo, saugumo internete temomis. Skaitmeninė erdvė suteikia be galo daug galimybių mokytis, dirbti, kurti, pramogauti, realizuoti save, tačiau taip pat kelia ir pavojų. Būkime išmanūs ir atsakingi interneto vartotojai!

Informacijos apie būsimus Medijų ir informacinio raštingumo programos (MIRKT) mokymus ieškokite Trakų viešosios bibliotekos internetinėje svetainėje https://www.trakubiblioteka.lt

 

Kristina Serapinienė, Trakų viešosios bibliotekos Suaugusių vartotojų skyriaus vedėja,

Akvilė Narbutienė, Trakų viešosios bibliotekos vyr. bibliografė,

Irena Jocienė, Trakų viešosios bibliotekos vyr. bibliotekininkė

Interaktyvus Lentvaris QR
Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija
Interaktyvi biblioteka
ManoTapyba.lt
Atrasti iš naujo
Vilnijos vartai
„Knygų startas“
Kika
Rock and roll bibliotekininkas
Darbo skelbimai
Trakų informacinis centras
epaveldas.lt