Literatūrinė-istorinė popietė „Ištremti, bet nenugalėti“ Grendavės bibliotekoje

 Literatūrinė-istorinė popietė „Ištremti, bet nenugalėti“ Grendavės bibliotekoje

1941 m. birželio 14 d. prasidėjo masinis Lietuvos piliečių trėmimas, kuris neaplankė nė vieno gyventojų sluoksnio. Per 11 trėmimo metų per prievartą į atokiausias Sibiro vietoves buvo išvežta apie 130 tūkst. lietuvių. Lietuvos gyventojams šis laikotarpis buvo itin negailestingas – antisanitarinės gyvenimo sąlygos, badas, šaltis, ligos pakirto ne vieną ir Sibiro žemėse paliko apie 800 lietuviškų laidojimo vietų. Tačiau birželio 14-oji minima ne tik kaip tautos gedulo, bet ir vilties diena. Tikėjimas, viltis kada nors sugrįžti į Tėvynę, išvysti savo artimuosius palaikė tremtinius ir suteikė jiems tvirtybės išgyventi juodžiausius gyvenimo laikotarpius.

Grendavės bibliotekoje vyko literatūrinė istorinė popietė „Ištremti, bet nenugalėti“, skirta prisiminti birželio 14-osios – Gedulo ir vilties ir birželio 15-osios – Lietuvos okupacijos ir genocido dienų prasmę. Popietės metu susirinkusiųjų lūpomis skambėjo eilės apie tremtį ir laisvę, citatos iš knygų „Tremties keliais“ ,„Tremtinio užrašai“, „Ešelonų broliai“, „Jo vardas Sibiras“ ir t. t. Dalyviai pasakojo apie Lietuvos gyventojų trėmimą ir naikinimą, kuris virto tautos tragedija ir iki šiol skaudus savo mastu ir įsisąmoninimu. Laisvės troškimas, ilgus metus nešiotas mūsų tėvų ir senelių širdyse, tapo tikrove. Renginio metu tylos minute buvo pagerbti tie, kurių dėka mes esame laisvi ir nepriklausomi. Peržiūrėti dokumentiniai filmai „Ledo vaikai“, „Tremtis“, Tremties keliais“, „Sibiras“, „Laisvės kryžkelės“ perkėlė susirinkusiuosius į tą laikotarpį, kai Lietuvos žmonės  tremtyje išgyveno genocidą ir prievartą, tačiau jų pastangos nenuėjo veltui, nes šiandien jaunoji karta Lietuvos istoriją kuria pati – laisvai ir atsakingai.

Atmintis visada gyva mūsų mintyse ir širdyse, nes tik gerbdami savo istoriją, galėsime kurti ir ginti savo valstybę ir tautą.

 

Regina Karpičienė,

Trakų  viešosios bibliotekos Grendavės padalinio vyr. bibliotekininkė

   

Interaktyvus Lentvaris QR
Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija
Interaktyvi biblioteka
ManoTapyba.lt
Atrasti iš naujo
Vilnijos vartai
„Knygų startas“
Kika
Rock and roll bibliotekininkas
Darbo skelbimai
Trakų informacinis centras
epaveldas.lt