Lentvario žirgyno edukacija „Žirge, žirgeli...“ Šeimų parke

Lentvario žirgyno edukacija „Žirge, žirgeli...“ Šeimų parke

XX a. pr. Lentvario rūmų savininkai Tiškevičiai labiausiai mėgo susisiekimą žirgais arba arklių traukiamomis karietomis. „Grafienė Marija Kristina Tiškevičienė iš Liubomirskių Lentvario rezidencijoje aktyviai užsiėmė žirgų auginimu ir veisimu. Net broliai vestuvių proga jai padovanojo žirgus. Ji organizuodavo žygius jais iš Lentvario į Varšuvą. Tris kartus per savaitę moteris jodinėdavo. Žirgyne ji įkūrė muziejų, kuriame buvo knygos apie žirgininkystę, puošnūs balnai ir kamanos, ristūnų graviūros ir apdovanojimai. 1900 m. Lentvario dvaro arklidėse buvo apie 100 žirgų. Vladislovas nejodinėjo, bet prisidėjo prie žmonos verslo – sudarinėdavo žirgų katalogus. Tais laikais žirgas buvo prestižo reikalas ir transporto priemonė“, – ištrauka iš dr. Aistės Bimbirytės paskaitos Lentvario bibliotekoje metu.

„Šalia grafo V. Tiškevičiaus rūmų, parko gale, buvo pastatytos didelės arklidės. Žiemą ir vasarą, rudenį ir pavasarį jos buvo pilnos eikliausių žirgų. Grafas ristūnus be galo mylėjo ir niekada nepraleisdavo progos jais pasididžiuoti. Ypač grafas mylėjo vieną eržilą, kuris savo eiklumu ir kojų miklumu visus pranokdavo. Vieną kartą nusprendė grafas išbandyti savo žirgą lenktynėse su traukiniu. Apie nepaprastas lenktynes netrukus jau žinojo visų aplinkinių kaimų gyventojai. Vieni stebėjosi ir gūžčiojo pečiais, kiti mįslingai šypsojosi, treti nekantriai laukė tos dienos, kada grafas lenktyniaus“, – ištrauka iš pasakojimo „Nepaprastos lenktynės“, esančio rinkinyje „Lentvario pasakojimai“, surinkto 2004 m., vadovaujant Renei Lučiūnienei ir dailininkei Astai Radimonienei.

Šios istorijos ir paskatino Lentvario biblioteką organizuoti edukaciją „Žirgai, žirgeliai…“. Gegužės 15 d. Šeimų parke Lentvaryje, gamtos apsuptyje, toliau nuo miesto šurmulio, ją vesti sutiko Lentvario žirgyno trenerė Joana Damauskaitė su žirgais Dodo ir Keriuku. Užsiėmimas sulaukė didelio gyventojų ir miesto svečių susidomėjimo. Kiekvienas norėjo ne tik paliesti, pajodinėti, išmokti suvaldyti žirgą, bet ir taisyklingai ant jo sėdėti. Tai buvo tik trumpas susipažinimas su šiais gražuoliais. O visi, kurie norėtų daugiau sužinoti apie žirgus, gali užsukti į Lentvario žirgyną. Ten kiekvienas turės galimybę pasijusti kaip XX a. pr. ir įvaizduoti, kas tuo metu vyko grafų Tiškevičių dvaro rūmuose.

Trakų viešosios bibliotekos Lentvario padalinys vykdo projektą „Lentvario (NE)pasakojimai“. Jį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Trakų rajono savivaldybė.

 

Dalia Bagdžiuvienė,

Trakų viešosios bibliotekos Lentvario padalinio vedėja

 

 

 

Interaktyvus Lentvaris QR
Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija
Interaktyvi biblioteka
ManoTapyba.lt
Atrasti iš naujo
Vilnijos vartai
„Knygų startas“
Kika
Rock and roll bibliotekininkas
Darbo skelbimai
Trakų informacinis centras
epaveldas.lt