Iš Trakų viešosios bibliotekos kraštotyros fondo

Iš Trakų viešosios bibliotekos kraštotyros fondo

Vasarą į bibliotekas grįžo tradicinis skaitymo iššūkis „Vasara su knyga“. Kaip ir kasmet, skaitytojai kviečiami skaityti knygas pagal nurodytas temas, o tai yra puiki galimybė atrasti naujus autorius ir įvairaus žanro knygas. Norėdami palengvinti skaitinių paieškas, o tuo pačiu ir pakviesti pažinti Trakų kraštą bei jo kūrėjus, pristatome knygas iš Trakų viešosios bibliotekos kraštotyros fondo, kurios atitinka šių metų skaitymo iššūkio užduotis.

 
Pirmoji skaitymo iššūkio užduotis kviečia perskaityti knygą apie svajonių šalį. Keliauti po pasaulį ir pažinti kitas kultūras išties įdomu, bet turbūt ne vienas iš mūsų viešėdamas svečiose šalyse galiausiai svajoja grįžti – visur gerai, bet namuose geriausia. Ir čia iš tiesų yra ką pamatyti, tad ir siūlome Algimanto Semeškos knygą „Keliaukime po Lietuvą“ (2015), kurioje pristatomi pažintiniai ir pramoginiai maršrutai, leidžiantys pažinti gražiausius Lietuvos kampelius. Informacija apie lankytinas vietas suskirstyta pagal regionų centrus – Vilnių, Kauną, Klaipėdą, Šiaulius, Panevėžį. Taip pat išskirti ir etnografiniai centrai – Alytus, Marijampolė, Tauragė, Telšiai, Utena. Knygoje daug dėmesio skiriama Trakų kraštui – siūloma aplankyti Trakus, Aukštadvarį, Bražuolę, Lentvarį, Onuškį, Rykantus, Senuosius Trakus, supažindinama su šiose vietovėse esančiais kultūros paminklais. Leidinys gausiai iliustruotas nuotraukomis, jame pateikiama vietovių žemėlapių, įdomių pasakojimų apie lankytinus objektus. Paskaičius šią knygą, bus nesunku susiplanuoti kelionių po Lietuvą maršrutus.

 

Antroji užduotis atveda į sporto pasaulį. Trakų viešosios bibliotekos kraštotyros fonde saugoma Marytės Marcinkevičiūtės knyga „Valtys mažos, greičiai dideli“ (2017), kurioje rašoma apie
Lietuvos baidarių ir kanojų irklavimo sportą. Knygoje dėmesio skiriama ir Trakams – susipažinsite su Trakuose dirbusiais treneriais, sportininkais, sužinosite apie čia vykusias rungtynes, čempionatus, Trakuose puoselėjamą kanupolo sporto šaką. Leidinys gausiai iliustruotas nuotraukomis – išvysite ir svarbių, Trakuose įamžintų akimirkų.

 

 

Trečioji skaitymo iššūkio užduotis yra perskaityti istorinę knygą. Šiai užduočiai atlikti siūlome pasirinkti kraštietės rašytojos, muzikos edukologės Lolitos Jolantos Piličiauskaitės knygą „Lėlininkas“ (2023), nukelsiančią į XX a. pradžią. Veiksmas vyksta greta Varėnos veikusioje Valstybinėje džiovininkų sanatorijoje. Knygoje nagrinėjamos šeimos santykių, iš kartos į kartą perduodamų sielos žaizdų, gyvenimo įvykių temos, svarstoma, kas nutiktų, jei šeimos istoriją būtų galima perrašyti. Apmąstyti šiuos klausimus padeda paslaptingas veikėjas – lėlininkas, galintis keisti žmonių gyvenimus. Nors knygoje aprašomi įvykiai yra išgalvoti, joje esama ir autorės šeimos biografinių detalių, pateikiama istorinių faktų. Įdomų akcentą knygai taip pat suteikia ir autentiškos nuotraukos iš autorės šeimos archyvo. Jose iškyla sanatorija, kurios šiandien jau nebeišvysime.

 

Ketvirtoji skaitymo iššūkio užduotis kviečia pasinerti į atradimų pasaulį. Šiai užduočiai įveikti siūlome skaityti Algirdo Baliulio, Stanislovo Mikulionio, Algimanto Miškinio knygą „Trakų miestas ir pilys“ (1991). Knyga supažindins su Trakų miesto ir pilių istorija, atliktais kompleksiniais tyrimais ir jų rezultatais, restauravimo darbais. Pasakojimas apie miesto istoriją pradedamas apžvelgiant duomenis apie Trakus iki XIV a. devintojo dešimtmečio pradžios. Vėliau medžiaga dėstoma chronologine-dalykine tvarka iki pat XX a. Leidinyje pateikiama informacijos apie miesto architektūrą, struktūrą, gyventojus ir kitas temas. Skaitydami šią knygą, atrasite amžių tėkmėje besikeitusius Trakus.

  

Na, o penktoji užduotis yra perskaityti populiarią knygą, kurią skaitė visi, išskyrus Jus. Kviečiame skaityti kraštietės rašytojos Gretos Lietuvninkaitės knygą „Du vandenynai“ (2022). Šiame romane nagrinėjamos moteriškumo, savęs pažinimo, motinystės ir vienišumo temos, pasakojimą persmelkia vandens įvaizdis. Knygos autorė ne vienerius metus gyvena Islandijoje, o tai atsispindi ir knygoje. Versdami puslapius ne tik plauksite siužeto vingiais kartu su knygos veikėjais, bet ir išvysite įspūdingame Islandijos kraštovaizdyje įamžintą pasakojimą – meniškose fotografės Neringos Rekašiūtės nuotraukose, kaip teigiama knygos anotacijoje, pavaizduota „archajiška mūzų kelionė“.

Visas šias knygas rasite ir skaityti galėsite Trakų viešosios bibliotekos skaitykloje, kai kurias iš jų galima pasiskolinti ir į namus.

 

Parengė Regina Rancevienė,

Trakų viešosios bibliotekos vyr. bibliografė

Interaktyvus Lentvaris QR
Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija
Interaktyvi biblioteka
ManoTapyba.lt
Atrasti iš naujo
Vilnijos vartai
„Knygų startas“
Kika
Rock and roll bibliotekininkas
Darbo skelbimai
Trakų informacinis centras
epaveldas.lt