Grendavės biblioteka mini diplomatų Lozoraičių metus

Grendavės biblioteka mini diplomatų Lozoraičių metus

Grendavės bibliotekoje visą birželio mėnesį veikia spaudinių paroda „Diplomatų Lozoraičių kelias į laisvę“. Jos tikslas – supažindinti lankytojus su Stasio Lozoraičio ir visos Lozoraičių šeimos nuopelnais mūsų kraštui, istorijai ir kultūrai. Jų įkvepiantis gyvenimo pavyzdys mums visiems teikia stiprios vidinės motyvacijos niekada neprarasti jėgų ir valios, tarnauti žmogui, laisvei ir savo Tėvynei.

Lietuvos Respublikos Seimas, atsižvelgdamas į tai, kad diplomatų Lozoraičių šeima yra vienintelė tokia Lietuvos diplomatijos istorijoje, 2024-uosius paskelbė Diplomatų Lozoraičių metais. Jie dalyvavo valstybės kūrime ir šalies visuomeniniame gyvenime, okupacijos metais siekė Lietuvos nepriklausomybės, pasisakė už pamatines tautų išlikimo vertybes ir ištikimai dirbo Tėvynės vardan.

Šiemet minimos užsienio reikalų ministro, Lietuvos diplomatinės tarnybos vadovo Stasio Lozoraičio vyresniojo (1898–1983) 126-osios gimimo, Lietuvos diplomatinio atstovo Vašingtone Stasio Lozoraičio jaunesniojo (1924–1994) 100-osios gimimo ir Lietuvos atstovo prie Šventojo Sosto Kazio Lozoraičio (1929–2007) 95-osios gimimo metinės.

Diplomatai Lozoraičiai paliko neišdildomą pėdsaką lietuvių tautos kelyje į laisvę ir stovi šalia tokių Lietuvos politikų, kultūrai, švietimui nusipelniusių asmenų kaip Biržiškos, Jablonskiai, Vileišiai ir kiti.

Spaudinių paroda „Diplomatų Lozoraičių kelias į laisvę“ lankytojus nuotraukomis, trumpais aprašais bei literatūra supažindina su jų diplomatine veikla, nuopelnais, apdovanojimais ir atminties įamžinimu. Trys Lozoraičių kartos nuosekliai dirbo Lietuvos valstybingumo baruose, kuriant, įtvirtinant, išsaugant ir atkuriant valstybę per visą jos XX a. istoriją.

Kaip teigia istorikė A. Petraitytė-Briedienė, „Jie buvo gyva ir vienintelė jungtis su  nepriklausoma Lietuva, jos valstybingumo įrodymas, laisvos Lietuvos simbolis“.

Apie diplomatus Lozoraičius Prezidentas Valdas Adamkus prisimena knygose „Likimo vardas Lietuva“, „Pokalbiai nesilaikant protokolo“, „Paskutinė kadencija“, kurios pristatomos ir parodoje.

Kviečiame užsukti į Grendavės biblioteką ir pasisemti žinių apie diplomatus Lozoraičius, nuėjusius ilgą ir prasmingą kelią Lietuvos laisvės link.

 

Regina Karpičienė,

Trakų viešosios bibliotekos Grendavės padalinio vyr. bibliotekininkė

Interaktyvus Lentvaris QR
Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija
Interaktyvi biblioteka
ManoTapyba.lt
Atrasti iš naujo
Vilnijos vartai
„Knygų startas“
Kika
Rock and roll bibliotekininkas
Darbo skelbimai
Trakų informacinis centras
epaveldas.lt