Europos dienos šventė „mES 20“

Europos dienos šventė „mES 20“

Kasmet gegužės 9-ąją minima Europos diena. Lietuvoje ji plačiau švenčiama nuo 2002 metų. Šventės metu organizuojami Europos dienai skirti renginiai, kurių metu visuomenė supažindinama su Europos Sąjunga, diskutuojama visai Europai svarbiais klausimais. Prieš dvidešimt metų, 2004 m. gegužės 1-ąją, Lietuva tapo Europos Sąjungos nare, tad šiemet minėta ypatinga sukaktis.

Trakų viešoji biblioteka jau keturiolika metų Trakuose organizuoja Europos dienos šventes. Jų metu mieste vyksta įvairūs, tradiciniais tapę renginiai ir akcijos, įgyvendinamos ir naujos, originalios idėjos. Šventėje dalyvauja Trakų lopšelių-darželių auklėtiniai, moksleiviai, meno kolektyvai ir atlikėjai.

Šiais metais gegužės 9-ąją vyko Europos dienos šventė „mES 20“, kuri prasidėjo akcija „Aš ES kūrėjas“. Jos metu Trakų vaikų lopšelių-darželių „Obelėlė“ ir „Ežerėlis“ auklėtiniai kūrė ES vėliavą iš mėlynos ir geltonos spalvos delniukų, iškirptų iš popieriaus.

Trakų viešojoje bibliotekoje apsilankę Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos moksleiviai savo žinias pagilino paskaitoje „Dezinformacija ir jos prevencija internete“, kurią vedė tinklaraštininkas, ryšių su visuomene specialistas Liutauras Ulevičius.

Norintieji pasitikrinti žinias ir daugiau sužinoti apie Europos Sąjungą visą dieną Trakų viešojoje bibliotekoje galėjo laikyti Europos egzaminą.

Tradiciškai 12 val. aikštėje vyko šventinis minėjimas. Visiems susirinkusiems Trakų viešosios bibliotekos darbuotojos padalijo balionų su ES ir bibliotekos atributika. Šventinį minėjimą šokiu „Vaikai po lelijom“ pradėjo Trakų lopšelio-darželio „Ežerėlis“ auklėtiniai (vad. Vida Bagdonienė). Sveikinimo žodį tarė Trakų rajono savivaldybės meras Andrius Šatevičius. Skambant Lietuvos ir ES himnams buvo pakeltos Lietuvos ir Europos Sąjungos vėliavos. Savo meninę programą šventės dalyviams dovanojo Trakų lopšelio-darželio „Obelėlė“ priešmokyklinių grupių jungtinio ansamblio (vad. Vilma Šerpenskienė) auklėtiniai, kurie atliko daineles „Kas miške po krūmu miega?“ ir „Šarkos švarkas“, Trakų pradinės mokyklos šokėjai pademonstravo nuotaikingą šokį „Clap snap“ (vad. Loreta Kiškiūnienė). Po pasirodymo jaunieji atlikėjai apdovanoti saldžiomis dovanomis, o ugdymo įstaigoms įteikta informacinių leidinių apie Europos Sąjungą. Taip pat šventės metu vyko „Kahoot“ viktorina „20 metų ES“. Nugalėtojams įteikti prizai – marškinėliais su ES atributika. Renginyje taip pat dalyvavo Trakų rajono savivaldybės mero pavaduotojai Jolanta Abucevičienė ir Jonas Kietavičius, administracijos direktorė Dovilė Daudaitė, tarybos narė Inesa Židonytė, Trakų seniūnijos seniūnė Vilma Puišienė, savivaldybės administracijos darbuotojai, miesto gyventojai.

Vėliau Trakų viešojoje bibliotekoje vyko stalo žaidimų popietė „Pažink ES“. Daugiau sužinoti apie ES ir bibliotekos organizuotas Europos dienos šventes galima spaudinių parodoje „Du dešimtmečiai kartu“, kuri veiks iki birželio 3 d.

Vakare bibliotekoje vyko susitikimas su LR Seimo nariais Eugenijumi Gentvilu ir Edita Rudeliene, kurie papasakojo apie Lietuvos įstojimą į Europos Sąjungą, nueitą kelią, svarbiausius dvidešimtmečio pokyčius bei atsakė į susirinkusiųjų klausimus. Seimo narė Edita Rudelienė, dėkodama už surengtą šventę, Trakų viešajai bibliotekai padovanojo LR vėliavą.

Dėkojame Trakų kultūros ir meno centrui, Trakų lopšeliams-darželiams „Obelėlė“ ir „Ežerėlis“, Trakų pradinei mokyklai, Lietuvos šaulių sąjungos Karaliaus Mindaugo šaulių 10-os rinktinės Trakų 6-osios kuopos šauliams, visiems buvusiems kartu ir kūrusiems šventę. Taip pat dėkojame šventės rėmėjams – Europos Komisijos atstovybei Lietuvoje.

 

Irena Jocienė,

Trakų viešosios bibliotekos vyr. bibliotekininkė

Interaktyvus Lentvaris QR
Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija
Interaktyvi biblioteka
ManoTapyba.lt
Atrasti iš naujo
Vilnijos vartai
„Knygų startas“
Kika
Rock and roll bibliotekininkas
Darbo skelbimai
Trakų informacinis centras
epaveldas.lt