Edukacija „Kas yra QR kodas?“

Edukacija „Kas yra QR kodas?“

Lentvario miesto biblioteka vykdo projektą „Lentvario (NE)pasakojimai“. Projekto tikslas – išleisti interaktyvią, papildytos realybės knygą, kurioje publikuojami surinkti ir užrašyti Lentvario senolių pasakojimai apie miestą, jo pavadinimo kilmę, istorinius įvykius, čia gyvenusius žmones. Rengiant knygą, taip pat bus remiamasi bibliotekoje sukaupta kraštotyros ir archyvine medžiaga. Interaktyvioje knygoje „Pasakojimai apie Lentvarį“ bus pateikti QR kodai, kuriuos nuskenavęs mobiliuoju įrenginiu, skaitytojas bus nukreiptas į svetainę https://trakubiblioteka.lt/lentvario-krastas/.

Viena iš numatytų veiklų – susipažinti su QR kodu, jo atsiradimo istorija. Juodai balti kvadratėliai su įvairiai išsidėsčiusiomis linijomis – QR kodai – sukurti dar prieš kone 30 metų, nors populiarumo viršūnę visame pasaulyje pasiekė tik dabar. Edukacijos metu aiškinomės, kaip galima panaudoti QR kodą. Sužinojome, kad tai puikus būdas užkoduoti informaciją. Daugelis prisipažino, jog yra jį matę ir naudoję, bet kaip QR kodą sukurti pačiam, pasirodo, ne visi žino.

QR kodą panaudoti galima daug kur! Priklausomai nuo kodo paskirties, gali būti parodomas tekstas, pasiūloma apsilankyti interneto svetainėje, išsaugoti kontaktą ir pan. Susirinkę edukacijos dalyviai turėjo galimybę susipažinti su jau sukurtais QR kodais Lentvario miesto interaktyviame žemėlapyje. Daugelyje bibliotekos parodų yra naudojami QR kodai.

Edukacijos dalyviai prisijungę prie kompiuterių kūrė savo QR kodus. Internete galima rasti daugybę svetainių, kurios leidžia nemokamai sugeneruoti QR kodą, kur galėjome laisva forma rašyti tekstą ir generuoti kodą pasirinkdami stilių, formą, rėmelį. Kad nuskenuotų sukurtą informaciją, dalyviams reikėjo savo mobiliajame įrenginyje atsisiųsti mobiliąją programėlę. Užrašę tekstą, nuorodą, telefono numerį ir kt., jie bandė generuoti QR kodus. Daugeliui tai buvo nauja ir įdomu.

Vykdant projektą, 11 surinktų „Lentvario pasakojimų“ istorijų, užrašytų prieš 20 metų, buvo paverstos QR kodais. Užsukę į biblioteką ir nuskenavę juos savo mobiliuoju įrenginiu galėsite skaityti pasakojimus apie Lentvarį, jo pavadinimo kilmę, istorinius įvykius, čia gyvenusius žmones.

Rugsėjo mėnesį bus eksponuojama konkurso „Skaityk ir iliustruok Lentvario pasakojimus“ piešinių paroda. Darbai atlikti pagal Lentvario miesto pasakojimus. Parodoje bus eksponuojama: Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazijos mokinių darbai (vadovė Asta Radimonienė), menų studijos „Spalvų juokas“, dienos centro „Akimirka“ ir kt. kūriniai. Geriausi darbai bus apdovanoti.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Trakų rajono savivaldybė.

 

Dalia Bagdžiuvienė

Trakų viešosios bibliotekos Lentvario padalinio vedėja

 

Organizatorius

Projektą finansuoja:

 

Interaktyvus Lentvaris QR
Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija
Interaktyvi biblioteka
ManoTapyba.lt
Atrasti iš naujo
Vilnijos vartai
„Knygų startas“
Kika
Rock and roll bibliotekininkas
Darbo skelbimai
Trakų informacinis centras
epaveldas.lt