Edukacija „Išlaisvink kūrybiškumą“

Edukacija „Išlaisvink kūrybiškumą“

Aplinkosaugos diena, arba Pasaulinė aplinkos diena, kasmet minima birželio 5-ąją. Ją 1974 m. įsteigė Jungtinės Tautos, siekdamos atkreipti dėmesį į svarbiausias aplinkosaugos problemas ir skatinti visuomenės sąmoningumą bei veiksmus aplinkai išsaugoti. Ši diena yra skirta pabrėžti aplinkos apsaugos svarbą ir raginti imtis veiksmų įvairiais lygmenimis – nuo individualių pastangų iki vyriausybinių politikų.

Kiekvienais metais Pasaulinė aplinkos diena turi specifinę temą ir yra organizuojama vis kitoje šalyje. Pavyzdžiui, tema gali būti susijusi su biologinės įvairovės išsaugojimu, plastiko atliekų ar klimato kaitos poveikio mažinimu, tvariu vartojimu. Ši diena suteikia platformą viso pasaulio žmonėms, bendruomenėms ir organizacijoms susivienyti ir kartu veikti siekiant aplinkos apsaugos tikslų.

Su smalsiais Senųjų Trakų Kęstučio progimnazijos 1 kl. mokiniais diskutavome, kaip mes galime prisidėti prie gamtos išsaugojimo. Ją galima saugoti įvairiais būdais, pradedant nuo kasdienių įpročių keitimo iki dalyvavimo bendruomenės veiklose ar didesnėse aplinkosaugos iniciatyvose. Štai keletas praktinių būdų, kaip galima prisidėti prie gamtos apsaugos: stengtis sumažinti naudojamų vienkartinių plastikų kiekį, rūšiuoti atliekas, vengti nereikalingo vandens naudojimo, išjungti elektros prietaisus, kai jų nenaudojame, surinkti lietaus vandenį augalų laistymui, naudoti daugkartinius maišelius. Na, o būtent paskutinis punktas buvo aptariamas labiausiai, nes šiandien ir susitikome bibliotekoje pasiūti sau daugkartinius maišelius. Mokytoja Ala paaiškino vaikams, iš kokios medžiagos siusime ir kaip saugiai naudotis siuvimo mašina. Vaikų akyse matėsi „švieselės“, kad kiekvienas sius sau pats, juk tai – geriausias daiktas, padarytas savo rankomis. Pasiūtus maišelius vaikai dekoravo mėgstamiausiais herojais – pakalikais, kiškučiais, pokemonais. Vėliau juos nuspalvino ir vėrė siūlus, kad maišiukai užsirištų. Na, o po to jaunieji dalyviai sugalvojo, kaip panaudos maišelius – kas dės kanceliarines priemones, kas saldumynus, o bus ir tokių, kurie pinigėlius taupys.

Dėkojame mokytojai už siuvimo pamoką, buvo labai įdomu dirbti ir matyti rezultatus. Ačiū vaikams už diskusijas apie gamtos išsaugojimą.

Kiekvienas žingsnis, net ir mažiausias, prisideda prie gamtos išsaugojimo ir bendros aplinkos būklės gerinimo. Kuo daugiau žmonių įsitrauks į šias veiklas, tuo didesnį poveikį galėsime pasiekti kartu.

 

Agnieška Uscilienė,

Trakų viešosios bibliotekos Senųjų Trakų padalinio vyr. bibliotekininkė

Interaktyvus Lentvaris QR
Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija
Interaktyvi biblioteka
ManoTapyba.lt
Atrasti iš naujo
Vilnijos vartai
„Knygų startas“
Kika
Rock and roll bibliotekininkas
Darbo skelbimai
Trakų informacinis centras
epaveldas.lt