Dirbtinis intelektas ir autorių teisės – seminare Trakų viešojoje bibliotekoje

Dirbtinis intelektas ir autorių teisės – seminare Trakų viešojoje bibliotekoje

Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka vykdo projektą „Bibliotekos – autorystės ambasados. Interaktyvūs seminarai bibliotekininkams“, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba, www.ltkt.lt. Jo metu dėmesys skiriamas aktualiausiems klausimams, kurie yra susiję su autorių teisių apsauga ir dirbtinio intelekto (DI) technologijomis. Savo žiniomis ir patirtimi su bibliotekininkais dalijasi projekte dalyvaujantys specialistai iš LR Seimo, Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK), UAB „Fondia Lietuva“, asociacijos LATGA, ir DI agentūros „Why AI“.

2024 m. organizuojamas renginių ciklas Vilniaus ir Alytaus regionų savivaldybių viešųjų ir mokyklų bibliotekų specialistams yra skirtas supažindinti su naujovėmis autorių teisių apsaugos srityje. Vienas iš renginių spalio 15 d. vyko ir Trakų rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje. Seminaro metu „Fondia Lietuva“ vyresnioji teisininkė Katerina Jarmolovičienė bibliotekų darbuotojams pravedė mokymus „Dirbtinis intelektas: teisiniai aspektai ir rizikų valdymas“. Šių mokymų programa yra labai svarbi ir aktuali, nes pataruoju metu dirbtinio intelekto technologijos sparčiai plinta ir, žinoma, tai daro tam tikrą poveikį tiek visuomenei, tiek ir verslo struktūroms. Yra būtina reguliuoti dirbtinio intelekto technologijas, kad būtų užtikrinta teisinė apsauga, privatumas ir etiškumas.

Seminaro metu buvo aiškinama, kaip išmanyti aktualią teisinę bazę, naudojamą dirbtinio intelekto reguliavimui, gebėti taikyti praktikoje aktualias nuostatas, taip valdant su dirbtiniu intelektu susijusias rizikas.

Taip pat auditorija įgijo tam tikrų žinių bagažą apie dirbtinio intelekto reguliavimą – jie sužinojo, kaip jis yra taikomas dabar, koks yra jo poveikis asmens duomenų apsaugai, kokie yra intelektinės nuosavybės teisių pažeidimai, konfidencialios informacijos apsauga ir kt. Bibliotekų specialistams yra svarbu suvokti pagrindinius teisinius reikalavimus, susijusius su dirbtinio intelekto naudojimu.

Mokymų metu pranešėja pristatė ES dirbtinio intelekto aktą, kuris įsigaliojo š. m. rugpjūčio 1 d. – juo siekiama skatinti atsakingą dirbtinio intelekto kūrimą ir diegimą ES. Taip pat buvo kalbėta ir apie dirbtinio intelektą direktyvą. Susirinkusiesiems pristatytos teisinės priemonės ir gerosios praktikos, kurios padeda veiksmingai valdyti su dirbtiniu intelektu susijusias rizikas.

Svarbu paminėti ir tai, kad šių mokymų metu dėmesys buvo skiriamas ne tik teorinių žinių atnaujinimui, bet ir praktinių įgūdžių lavinimui, kad bibliotekininkai galėtų efektyviau pritaikyti įgytas žinias savo kasdienėje veikloje. Dalyviams buvo pateikti aiškūs pavyzdžiai, kaip veikia dirbtinis intelektas, kaip jis gali būti panaudojamas. Jie galėjo palyginti, kaip veikia trys generatyvinio dirbtinio intelekto programos – ChatGPT, Gemini, Perplexity – ir išsirinkti, kuri jų labiausiai pateisina lūkesčius.

Seminaro metu dalyviai sužinojo daug naudingos informacijos, kaip dirbti su dirbtiniu intelektu, įgavo praktinių įrankių ir metodų, kaip suvaldyti su juo susijusias rizikas.

 

Jolanta Zakarevičiūtė,

Trakų viešosios bibliotekos informacijos specialistė

Interaktyvus Lentvaris QR
Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija
Interaktyvi biblioteka
ManoTapyba.lt
Atrasti iš naujo
Vilnijos vartai
„Knygų startas“
Kika
Rock and roll bibliotekininkas
Darbo skelbimai
Trakų informacinis centras
epaveldas.lt