„Atgimusi melodija“ skambant melodijai

„Atgimusi melodija“ skambant melodijai

Gražią vasaros popietę Lentvario miesto bibliotekoje sulaukėme vienos skaitomiausių rašytojų Lietuvoje, daugelio kūrinių (nuo knygų apie mafiją iki romantinių istorijų) vertėjos, dėstytojos Irenos Buivydaitės.

Susirinkusiesiems autorė pristatė naujausią knygą „Atgimusi melodija“, pasirodžiusią šių metų Vilniaus knygų mugėje, parašytą kartu su bendraautore Jolita Herlyn, dabar gyvenančia Vokietijoje, bet turinčia glaudžių sąsajų su Lentvariu.

Rašytoja į renginį atvyko su marčia Egle, profesionalia muzikante, kuri gyvai sudainuoja romane aprašytą dainą. Dalis renginio lankytojų šį kūrinį atpažįsta ir pritariamai dainuoja kartu. Gitaros skambesys užburia visus susirinkusius. Rašytoja taip pat užsiminė, kad jai patinka klausytis muzikos ir dažniausiai, rašant knygą, muzika nuolat skamba fone. Knygos „Atgimusi melodija“ pradžia taip pat susijusi su muzika: romane viskas prasideda nuo istorijos apie tai, kaip kavinukėje kūrinio herojė Dagnė išgirsta melodiją, kuri „pasirodė keistai pažįstama, lyg iš tolimųjų atminties klodų atskilusi atplaiša“.

Kitas momentas, sudominęs renginio lankytojus, knygoje aprašytas trijų skirtingų kultūrų – graikiškos, korėjietiškos ir daniškos – pavaizdavimas. Abi rašytojos labai mėgsta keliauti, tad šiame romane, neišduodant paslapties, autorės pasidalijo, kuri kurios kultūros meilės specifiką aprašys. Atpažinti, kuri kurią istoriją rašė, gana sunku, tačiau Lentvario skaitytojai tai žino.

Rašytojos Irenos Buivydaitės bendraautorystė su Jolita Herlyn davė greitą rezultatą. Knyga parašyta beveik per metus, ypač įvertinant tai, kad jos abi gyvena skirtingose šalyje, siunčia viena kitai knygos epizodus, vertina, tariasi ir suranda bendrą sprendimą. Rašymo procesas buvo išties kūrybingas ir smagus, kaip teigia rašytoja. Tarp kitko, prieš knygos pristatymą Lentvario bibliotekoje jos bendraautorė Jolita Herlyn atsiuntė žinutę Irenai su prašymu perduoti linkėjimus lentvariečiams, nes čia prabėgo jos vaikystė.  

Susitikimą užbaigėme gitaros akordais, dainuodami visiems gerai žinomą dainą.

Po šio renginio skaitytojų namuose jau skamba šie žodžiai: „Ruduo už lango, tuoj pūs šiaurys, ir paukščiai vėlei iš mūs išskris.......“.

 

Daiva Kmitė,

Trakų viešosios bibliotekos Lentvario padalinio

vyr. bibliotekininkė

Interaktyvus Lentvaris QR
Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija
Interaktyvi biblioteka
ManoTapyba.lt
Atrasti iš naujo
Vilnijos vartai
„Knygų startas“
Kika
Rock and roll bibliotekininkas
Darbo skelbimai
Trakų informacinis centras
epaveldas.lt