Apie gamtą ir knygas su rašytoju Selemonu Paltanavičiumi

Apie gamtą ir knygas su rašytoju Selemonu Paltanavičiumi

Selemonas Paltanavičius – gamtininkas, rašytojas, fotografas bei radijo ir televizijos laidų vedėjas. Šių metų rudenį autorius planuoja išleisti savo 100-ąją knygą. Dvi jo išleistos knygos buvo pripažintos geriausiomis metų knygomis vaikams (2006 m. – „Velniukas ir vieversiukas“ ir 2016 m. – „Maži ežiuko sapnai“). 2015 m. S. Paltanavičius buvo apdovanotas Lietuvai skirtu ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu. 2016 m. jis gavo Švietimo ir mokslo ministerijos Vaikų literatūros premiją, 2020 m. – Prano Mašioto premiją, o 2022 m. – Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžių už gimtosios šalies garsinimą pasaulyje. Jo knygose atsiskleidžia gamtos grožis ir stebuklas.

 

Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyrius pakvietė Selemoną Paltanavičių vaikams papasakoti apie gamtą ir knygas. Susirinkusiems Trakų pradinės mokyklos pirmokams ir ketvirtokams autorius atskleidė, kad jo pirmoji išleista knyga – „Žalio miško istorijos“. Rašydamas gamtininkas dažnai įtraukia tai, ką matė tą dieną, pasinaudoja žiniomis, kurių įgijo išstudijavęs daugybę mokslinių knygų. Selemonas Paltanavičius savo knygas rašo ranka ir namuose turi nemažai juodraščių. Atėjusiems pradinukams jis taip pat perskaitė kelias ištraukas iš savo knygos „Jei rašysi laišką girion“, primindamas, kaip smagu parašyti tikrą laišką (nors dabar mažai kas tuo užsiima), o ne elektroninį. Kalbėdamas apie knygą „Maži ežiuko sapnai“, rašytojas uždavė vaikams klausimą: „Kaip ežiukas galėtų nešti grybą?“. Dauguma mažųjų spėjo, kad ant spyglių, bet iš tiesų ežiukai grybų neneša. Viena iš priežasčių yra ta, kad jie negalėtų jo užsikelti ant nugaros, o kita, kad ežiukas yra mėsėdis ir grybų nevalgo. Taip pat S. Paltanavičius trumpai kalbėjo apie savo knygą „Aš lietuvis“. Labiausiai įsiminusi autoriaus mintis buvo ta, kad Lietuvoje mes turime daug vardų, kurie būtų susiję su gamta, pvz., Ąžuolas, Liepa, Eglė ir kt. Kitose tautose tokių vardų nerastume. Susirinkę vaikai taip pat rašytojui uždavė klausimų bei net sudarė eilę gauti autografą ant savo atsineštų ar naujai įsigytų knygų.

Dėkojame Selemonui Paltanavičiui už pasakojimą ir supažindinimą su jo parašytomis knygomis. Lauksime naujų autoriaus leidinių bibliotekoje.

 

Eglė Kondrotaitė,

Trakų viešosios bibliotekos

Vaikų literatūros skyriaus

vyr. bibliotekininkė

Interaktyvus Lentvaris QR
Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija
Interaktyvi biblioteka
ManoTapyba.lt
Atrasti iš naujo
Vilnijos vartai
„Knygų startas“
Kika
Rock and roll bibliotekininkas
Darbo skelbimai
Trakų informacinis centras
epaveldas.lt