Susitikimas su vaikų rašytoja Gaja Guna Ekle

Susitikimas su vaikų rašytoja Gaja Guna Ekle

Balandžio 23–29 d. tradiciškai vyksta Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė (NLBS). Kasmet nuo 2001 m. bibliotekų savaitė vienija bibliotekininkų bendruomenę, pristato bibliotekų veiklas visuomenei, kviečia švęsti savo profesiją, o renginiai skirti pabrėžti bibliotekų svarbą ir skatinti skaitymo kultūrą. Vyksta daug diskusijų, knygų parodų ir pan. Tai – puiki galimybė atkreipti dėmesį į skaitymo ir švietimo svarbą visuomenėje.

Vakar lietingą ketvirtadienio rytą į biblioteką sugužėjo būrys Senųjų Kęstučio progimnazijos 4 kl. mokinių su mokytoja Virginija Poškaite ir Andžejaus Stelmachovskio pagrindinės mokyklos 3–4 kl. moksleivių su mokytoja Violeta Naumovič, kad susitiktų su vaikų rašytoja Gaja Guna Ekle (Egle Baliutavičiūte). Ji iš karto pakerėjo šiltu bendravimu. Susirinkusiesiems ji papasakojo, kad nuo vaikystės svajojo tapti rašytoja, tačiau tik suaugusi suprato, kad nori rašyti vaikams: „Būtent tada ir atradau iš naujo, kokia nuostabi ir magiška yra vaikų literatūra. Ji mane užbūrė.“ Rašytoja parašė ir išleido dvi knygas. Pirmoji – „Brolis, kurio nereikėjo“ 2016 m. įtraukta į naująją lietuvių kalbos ir literatūros bendrąją programą kaip 4 klasės rekomenduojamų knygų sąrašas ir yra praeitų metų skaitomiausių knygų Top 10. Antroji knyga – „Keistuoliai“, išleista 2021 m., pelnė dr. Aloyzo Petriko literatūrinę premiją. Būtent šią knygą rašytoja ir pristatė mokiniams.

Kas gi yra keistuolis? Gaja Guna Eklė perskaitė jauniesiems lankytojams vieną istoriją apie ponią Mariją, kuri dirbo pardavėja saldainių parduotuvėje, svajojo apie tai nuo pat vaikystės, nors niekada nevalgė saldumynų. Vaikų nuostabai kilo klausimas, kaip galima dirbti parduotuvėje ir neparagauti saldainių? Tačiau atsakymas paprastas – ponia Marija bijojo, kad jų paragavus, jai nepatiks jų skonis. Kiekvienas iš mūsų turime savo keistumų.

Na, ir kaip be kūrybinių veiklų bibliotekoje šiais laikais? Artėjančios Motinos dienos proga vaikai kūrė „vitaminų dozes“ pagal autorės sukurtą knygiuką. 

Susitikimai su rašytojais – tai labai įkvepiančios patirtys vaikams. Tokių renginių metu rašytojai pasidalija savo patirtimi, kūrybos procesu, įkvėpimo šaltiniais ir parodo, kaip gimsta jų kūriniai. Tai ne tik suteikia mažiesiems galimybę susipažinti su rašymo proceso užkulisiais, bet ir skatina kūrybingumą ir literatūrinį susidomėjimą. Be to, tokie susitikimai padeda vaikams pajusti, kad rašymas ir literatūra yra gyva, įdomi ir aktuali jų gyvenime. Na, ir kūrybinis procesas visada praryja laiko pojūtį, laikas praskrieja nepastebimai, tad reikėjo greitai suktis, norint įsigyti knygą su rašytojos autografu, nes vaikų laukė pietūs mokykloje.

Dėkojame už šiltą pokalbį, diskusiją, kūrybiškumą. Iki greito susitikimo. Tikiu, kad kiekvienas išsinešė dalelė savo kūrybos, minčių ir gerų emocijų.

 

Agnieška Uscilienė,

Trakų viešosios bibliotekos Senųjų Trakų padalinio vyr. bibliotekininkė

Interaktyvus Lentvaris QR
Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija
Interaktyvi biblioteka
ManoTapyba.lt
Atrasti iš naujo
Vilnijos vartai
„Knygų startas“
Kika
Rock and roll bibliotekininkas
Darbo skelbimai
Trakų informacinis centras
epaveldas.lt